• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Соціальні гарантії гідного рівня життя - кожному
    Опубликовано: 2006-02-20 10:35:00

    У своєму щорічному Посланні до Верховної Ради й україн­ського народу Президент України Віктор Ющенко зазначив, що нині Українська держава започатковує нову державну по­літику, орієнтовану на підвищення економічних, соціальних і гуманітарних стандартів життя для кожного громадянина, а реформування системи оплати праці має розпочати ці пере­творення. "Для цього ми запропонуємо стимули до виведення зарплат найманих працівників з "тіні" та запровадимо новий стандарт — погодинну оплату праці", — заявив Президент.

    Він зауважив, що нині в Україні існує величезний розрив між умовами життя громадян, що спричинено різницею в доходах різних верств населення, тому ключове завдання — забезпечи­ти державні стандарти та соціальні гарантії гідного рівня життя кожному громадянинові, незалежно від місця його ання.

    Президент у зверненні до народних депутатів наголосив, що фактично вперше в історії незалежної України влада сформува­ла модель соціально орієнтованої економіки і забезпечила її практичне функціонування. Завдяки цьому суттєво зросли по­казники добробуту громадян: реальні доходи населення — на 20%, соціальні стандарти — більш як на 30%, допомога на дітей — у 4-12 разів, мінімальну пенсію вперше збільшено до питкового мінімуму. "Ми й надалі розвиватимемо такий соціально-економічний курс", — запевнив Президент.

    Водночас він зазначив, що високої соціальної планки в 2005 р. удалося досягти за збереження повної макроекономічної ста­більності. Дефіцит державного бюджету в 1,8% до ВВП був у ме­жах, визначених для країн з перехідною економікою, інфляція 10,3 % — у межах середньої за останні п'ять років. Стабільно зростали надходження до бюджету: доходів надійшло на 54% більш ніж за попередній рік. За січень ц.р. загальний фонд держ­бюджету виконано, на 109% і на 38% збільшено порівняно із січнем минулого року. Резерви Нацбанку зросли на 10 млрд.дол. США, тобто вдвічі. Таких темпів зростання та обсягів валютних резервів в Україні ще не було, наголосив В.Ющенко.

    Ефективні кроки нової влади сприяли зниженню рівня "тінізації" економіки, що підтверджують оцінки міжнародних рейтинг-агентств. Цього місяця Міжнародна група по боротьбі з фінансо­вими зловживаннями (РАТР) викреслила Україну з "чорного" списку країн, які ведуть недостатню боротьбу з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом.

    Забезпечено надійну фінансову базу для подальшого економіч­ного зростання. Обсяг депозитів фізичних осіб зріс на 76% і ста­новить понад 73 млрд.грн. Кредитування економіки зросло на 62%, кредитування населення — в 2,3 рази. Майже на 6% змен­шено прямий зовнішній борг держави, повідомив Президент.

    Попри позитивні зрушення, чинна система оподаткування продовжує виконувати, "по суті лише фіскальну функцію", заува­жив В.Ющенко. Інші завдання, пов'язані із стимулюванням про­дуктивної підприємницької діяльності, ефективної зайнятості, інвестицій та інновацій, вирішуються безсистемно і не дають помітного ефекту.

    Саме тому, зазначив Президент, у бюджеті наступного року має бути заплановано зниження податкового тиску, об'єднання всіх соціальних зборів в єдиний податок, а також "упорядкування" по­датку на додану вартість і податку на прибуток підприємств.

    Президент також наголосив на потребі проведення податко­вої реформи, що має стати вирішальним чинником у сприянні соціальному та економічному розвитку України.

    Компромісу поки що не досягнуто

    10 лютого відбулося чергове засідання спільної робо­чої комісії повноважних представників Сторін власників та профспілок для ведення колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на 2006—2009 рр. і здійс­нення контролю за її виконанням, в якому взяв участь міністр праці та соціальної політики Іван Сахань.

    На засіданні обговорювались положення Генеральної угоди щодо оплати праці, охорони праці та здоров'я, умов праці і відпочинку, соціального захисту й задово­лення духовних потреб робітників. Питання, щодо яких не було досягнуто компромісу, віднесено до таб­лиці розбіжностей проекту Генеральної угоди на 2006-2009 рр.

    "Сторона власників зацікавлена максимально швидко досягти компромісу в розв’язання спірних питань і підписати Генеральну угоду на 2006-2009 роки", — зазначив міністр праці І. Сахань.За матеріалами Мінпраці України.

    "Праця і зарплата"

    Инф. dcz

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.