• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вдосконалення спрощеної системи оподаткування для суб'єктів малого підприємництва є пріоритетом в роботі Ради підприємців України при Кабміні
    Опубликовано: 2006-01-20 09:13:00

    З травня минулого року, відколи Рада підприємців України при Кабінеті Міністрів України почала працювати у новому складі (постанова КМУ від 26.05.05 №375), пріоритетним напрямом її роботи було визначено вдосконалення спрощеної системи оподаткування для суб’єктів малого підприємництва. З цією метою у складі Ради було створено робочу групу з питань спрощеної системи оподаткування.

    За час роботи Рада підприємців отримала сотні пропозицій та критичних зауважень до проектів законів про спрощену систему оподаткування. На сьогодні існує три таких законопроекти: один – розроблений Радою підприємців України, другий – Державним комітетом з питань регуляторної політики та підприємництва, третій – Міністерством фінансів України. Ці проекти неодноразово оприлюднювались для громадського обговорення, але жоден із них не був остаточно погоджений, тому не внесений до Верховної Ради і не має офіційного статусу законопроекту.

    Аналіз звернень від підприємців свідчить, що більшість із них задоволена нормами спрощеної системи оподаткування, які на сьогодні встановлено Указом Президента України „Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності для суб’єктів малого підприємництва".

    Рада підприємців України при Кабінеті Міністрів України вважає, що прийняття нового закону про спрощену систему оподаткування та звітності суб’єктів малого підприємництва має сенс лише в тому випадку, коли він гарантуватиме покращання умов оподаткування порівняно з чинним Указом Президента.

    Робочою групою Ради підприємців України при КМУ зараз відпрацьовуються пропозиції щодо врахування в новому законі підвищення межі обсягу виручки, за якого можна застосовувати спрощену систему, подальше спрощення обліку та звітності, диференціація меж ставок податків для різних груп підприємців. Окрім того, з лютого планується провести низку регіональних "круглих столів" для всебічного обговорення норм майбутнього закону про спрощену систему оподаткування.

    Робоча група з питань спрощеної системи оподаткування Ради підприємців при КМУ вважає неприпустимим прийняття заради задоволення чиїхось політичних амбіцій будь-якого законопроекту, який не пройшов всебічного обговорення.

    Окрім того, першочерговим завданням на сьогоднішній момент є прийняття законопроекту про єдиний соціальний внесок. Без упровадження єдиного соціального внеска одночасно із законом про спрощену систему оподаткування ситуація лише ускладнюватиметься. Такий законопроект уже внесений Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради. Але його розгляд гальмується через офіційну позицію Федерації профспілок України. Представники Ради підприємців України ведуть переговори із Федерацією профспілок з метою переконання їх у необхідності такого кроку і відсутності в єдиному соціальному внеску загрози для найманих працівників.

    Для вирішення суперечностей, які виникли у суб’єктів підприємницької діяльності у зв’язку з прийняттям Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік” і неперерозподілом Державним казначейством України частки єдиного податку до Пенсійного фонду України та соціальних фондів у січні-квітні 2005 року, підготовлений проект закону для внесення його на розгляд Верховної Ради України.

    Рада підприємців при Кабінеті Міністрів переконана, що для реального покращання умов підприємницької діяльності необхідна консолідована позиція представників підприємницької спільноти. Тим більше, що Уряд сьогодні як ніколи налаштований на діалог з підприємцями. Але цей діалог потребує професійності та конструктивного підходу з обох сторін.

    Останнім часом у підприємницькому колі поширюються заклики окремих представників підприємницьких об’єднань, котрі прикриваючись ством у Раді підприємців при КМУ пропонують деструктивні дії, які не можуть призвести до покращання ситуації зі спрощеною системою оподаткування. Рада підприємців при КМУ ніколи не надавала таких уповноважень цим особам, їхні заклики Радою не підтримувались і навіть не обговорювались.

    Ми звертаємось до підприємців із проханням не піддаватися на провокації політично заангажованих представників деяких підприємницьких об’єднань, а згуртуватися навколо конструктивного доопрацювання законопроектів про спрощену систему оподаткування та про єдиний соціальний внесок.

    Урядовий портал

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.