• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Анатолій Кінах вважає необхідним підписання довгострокової угоди щодо умов транзиту нафти з території РФ через територію України
    Опубликовано: 2005-10-11 11:28:00
    Вкрай необхідно підписати з Росією довгострокову угоду щодо умов транзиту нафти з території РФ через територію України. Про це заявив на прес-конференції у Москві секретар Ради національної безпеки і оборони України Анатолій Кінах після своєї зустрічі з президентом Російського Союзу промисловців і підприємців Олександром Шохіним. Нам треба обов'язково поглиблювати нашу співпрацю з метою використання виробничих потужностей газо- і нафтотранспортної систем і безумовно з метою підвищення рівня енергетичної безпеки як України, так і Європейського Союзу в цілому, сказав Анатолій Кінах. Відзначивши важливість підписання довгострокової угоди щодо умов транзиту нафти через територію України, він підкреслив, що це треба зробити так само як і по природному газу. Анатолій Кинах вважає, що треба не тільки співпрацювати в сфері транспортування нафти і природного газу, а й об'єднувати зусилля із залучення інвестицій для підвищення контоспроможності технологічної і технічної надійності газо- і нафтопроводів. Він відзначив, що ми працюємо в умовах ринкової економіки і в цьому контексті всі маємо сися на техніко-економічні розрахунки, на контоспроможність, необхідну норму прибутку. Дуже важливо, щоб це питання вирішувалося, насамперед, в сфері жорстких, прагматичних системних дій, а не національно-політичних заявах, яких, за словами Анатолія Кінаха, на жаль, останнім часом лунає досить багато. Секретар РНБО України впевнений, що це ті інтереси, які можуть об'єднати Росію як постачальника енергоносіїв, Україну як державу транзитера і споживачів в Європі. І ми зараз над цим працюємо, підкреслив він.
    Що стосується нових маршрутів, Анатолій Кінах сказав, що сьогодні Україна робитиме все, щоб Євроазіатський нафтотранспортний коридор Одеса-Броди запрацював у прямому напрямку. За його словами, треба враховувати те, що йдеться про диверсифікацію поставок нафти не тільки в Україну, а й в Європу. Ми впевнені, сказав Анатолій Кінах, що в цьому проекті зацікавлені не тільки в Україні. Зокрема, сьогодні на конкурсних засадах визначено фірми, які займаються підготовкою техніко-економічного обгрунтування функціонування трубопроводу Одеса-Броди. Фінансування техніко-економічного обгрунтування здійснюється Європейською комісією з енергетики, сказав Анатолій Кінах. За його словами, місце в цьому проекті може знайти собі і Російська Федерація з тим, щоб сторони об'єднали зусилля. У цьому контексті наші інтереси знову-таки співпадають, підкреслив Анатолій Кінах. Шукатимемо спільне рішення на основі принципів рівноправної, взаємовигідної співпраці, підкреслив він.
    Урядовий портал
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.