• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рекордне подорожчання картоплі в Україні: Причини та наслідки
    Опубликовано: 2023-09-21 18:07:30

    Цього року Україна стикнулася з рекордним зростанням цін на картоплю, що вирушило на 40-50% в порівнянні з попереднім роком. Ця тенденція почалася навіть раніше, ніж у 2022 році. Фахівці ринку вказують, що наступний етап подорожчання може настати вже через 2-3 тижні.

    Наразі середня ціна за кілограм картоплі становить 7-8 гривень, порівняно з минулорічними 5 гривнями. Незважаючи на це зростання, картопля залишається одним із доступних овочів для українців, оскільки всього 26% вирощеної картоплі використовується на харчові цілі в Україні.

    Головною причиною зростання цін на картоплю є частково сезонний фактор, пов'язаний із пошкодженням шкідниками значної кількості картоплі. Проте проблема має більший глобальний вимір, а саме втрату Україною власної бази для вирощування насіння картоплі. Щороку кількість засіву зменшується, оскільки не відновлюють сорти. Система картоплевирощування перебуває в стані напіврозвалу.

    Проблематична ситуація також пов'язана із занепадом Інституту картоплярства НААН, який, окрім селекції сортів, забезпечував розмноження і реалізацію насіння для сільськогосподарських господарств і населення. Зараз Україна більш ніж на 70% залежить від іноземних селекційних розробок, що створює втрату незалежності в аграрному секторі.

    Українцям та українським аграріям важливо звернути увагу на ці проблеми і шукати шляхи для відновлення власної бази насінництва картоплі, щоб забезпечити стабільний доступ до цього важливого харчового продукту та підтримати національну сільськогосподарську незалежність.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.