• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Болгарії фермери та уряд пересварилися через українське зерно
    Опубликовано: 2023-09-23 12:15:50

    Болгарські сільгоспвиробники планують блокувати дороги на початку поточного тижня на знак протесту проти відновлення імпорту низки аграрної продукції з України.

    Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков назвав їх «терористами», пише The Sofia Globe.

    Протест, запланований на 18 вересня, має на меті зірвати рух на трьох прикордонних переходах із Румунією, дорозі від Драгомана до Калотини на кордоні з Сербією, перехрестях на дорогах Варна–Бургас, Слівен−Ямбол, Стара Загора–Хасково і Пловдив–Свіленград, дорозі Кресна до Греції, а також на початку автомагістралі Хемус у Варні. Планується, що 19 вересня протест переміститься до столиці Болгарії Софії.

    «В останні два дні вони почали поводитися як терористи. Вони використовують неправдиві аргументи, висувають вимоги зараз, щоб щось відбулося негайно. Я не веду переговори з терористами», — прокоментував він наміри аграріїв.

    Голова уряду зазначив, що очікує на переговори з виробниками зерна, однак ті надіслали офіційну відмову від діалогу на цю тему.

    «Чотири зернові культури були зупинені. З трьома з них у Болгарії ніколи не було проблем, у нас були проблеми лише з насінням соняшнику та нерафінованою соняшниковою олією. Тому весь цей час наш підхід полягав у тому, що ми повинні бачити, в чому проблема Болгарії, тих виробників, які конкретно постраждали, і захистити їх. Те, що ми бачимо, — це підміна реальної проблеми якимись загальними вимогами, які мають мало спільного з реальністю», — пояснив Денков.

    За його словами, офіційна статистика чітко показує фінансовий стан виробників зерна: у 2022 році, коли росія почала вторгнення в Україну, виробники звітували про прибуток від 20 до 25% порівняно з 2021 роком.

    «Кажуть, що галузь вмирає, але таким показникам прибутковості у світі насправді можна лише позаздрити», — сказав він.

    Прем’єр зазначив, що запланована акція протесту «починає набувати політичного характеру — і з проханнями про підтримку партій, і з тим, що деякі люди, які її очолюють і організовують, близькі до певних політичних фігур».

    Водночас 24 сільськогосподарські організації сформулювали свої вимоги до уряду, а саме: продовження заборони на ввезення українського зерна, негайна виплата компенсацій через війну в Україні, негайна виплата держдопомоги аграріям зі 100% неблагополучними площами, перерахунок держдопомоги для аграріїв, тваринників і бджолярів та пом’якшення умов, пов’язаних із загальною сільськогосподарською політикою. Ації протесту планують проводити до виконання усіх вимог

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.