• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розширення торговельних зв'язків між Україною та ЄС
    Опубликовано: 2023-08-11 16:06:13

    У перше півріччя 2023 року спостерігається збільшення товарообороту агропродукцією між Україною та Європейським Союзом. За даними заступника директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» та академіка НААН Миколи Пугачова, оборот торгівлі зрос на 5% у порівнянні з минулим роком та становить майже 6,8 мільярда доларів.

    Зазначається, що позитивний баланс у розрахунках між Україною та ЄС збільшився до 3,8 мільярда доларів. Це результат зростання вітчизняного експорту на 0,4 мільярда доларів та одночасного зниження вартості імпорту з країн-членів ЄС на 0,1 мільярда доларів.

    Серед основних торгових партнерів України в аграрному секторі серед країн ЄС виділяються Румунія, Польща, Іспанія, Нідерланди, Італія, Німеччина та Угорщина. Ці країни складають 78% від загального обороту.

    Важливим кроком для сприяння розвитку торгівельних відносин стало подовження Європейським Союзом угоди про вільну торгівлю з Україною на рік. Це включає зняття мит, квот та інших обмежень для усієї продукції, що експортується з України.

    Проте важливо відзначити, що до 15 вересня 2023 року діє обмеження на імпорт певних видів агропродукції з України до деяких країн-членів ЄС. На тлі цього, відбулося помітне скорочення експорту з $3,7 мільярда в січні-березні до $1,6 мільярда в квітні-червні. Такі обмеження можуть вплинути на подальші можливості експорту, тому академік Микола Пугачов закликав до постійних консультацій для пошуку вигідних рішень для обох сторін.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.