• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ВАР просить перенести наступний етап земельної реформи
    Опубликовано: 2023-08-16 13:24:57

    Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) звернулася до керівництва країни з проханням по обмеженню запуску ринка с/г земель з 2024 року.

    Законодавчі зміни умов обігу земель сільськогосподарського призначення, які передбачені з 2024 року, є недоцільними в умовах, коли українські аграрії переживають чи не найскладніші випробування за всю історію незалежної України: постійно зазнають фінансових та фізичних збитків через заблоковані порти, знищені виробничі потужності, обстріляні та заміновані українські поля.

    “Новим викликом для вітчизняних аграріїв стає наступний етап земельної реформи, який почнеться з 2024 року. Нагадаємо, що з наступного року, ліміт на обсяг с/г землі «в одні руки» збільшується з поточних 100 до 10 тисяч гектарів, та буде дозволено продаж землі юридичним особам. В умовах, коли вітчизняні агровиробники вже другий рік поспіль працюють повністю в збиток, через наявні логістичні проблеми та низьку ціну на аграрну продукцію всередині країни, збільшення цього ліміту не принесе жодної практичної користі для малих та середніх агровиробників. Вони просто не мають коштів на купівлю с/г земель.

     Фактично таке збільшення ліміту с/г земель у власності, за поточних умов, може бути вигідним лише тим компаніям, які мають можливість отримати фінансування за кордоном, шляхом залучення кредитів, випуску облігацій, тощо – тобто незначній кількості аграрних компаній. Решта агровиробників залишаться позбавленими такої можливості як мінімум до кінця війни”, - йдеться у зверненні.

    Задля збереження балансу та надання рівних прав для всіх без виключення українських аграріїв Всеукраїнська Аграрна Рада виступає проти підняття ліміту допустимого обсягу землі у власності однієї особи з поточних 100 до 10 тисяч гектарів в одні руки з 2024 року, проте не заперечує допуску до ринку юридичних осіб, оскільки згідно з Земельним кодексом України власниками таких юридичних осіб (що купують землю), можуть бути лише громадяни України.

    Водночас, ВАР пропонує залишити до кінця війни та ще на два роки після перемоги ліміт 100 гектарів в одні руки як для юридичних, так і для фізичних осіб.

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.