• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розширення ринку с/г земель становить загрозу розвитку сільських територій
    Опубликовано: 2023-08-11 15:05:40

    Розширення запуску ринку земель с/г призначення, яке передбачено законодавством у 2024 році, буде вигідним компаніям, які фінансуються за кордоном 0 сповіщає прес-служба ВАР.

    Як йдеться в повідомленні, малий та середній агробізнес будуть у нерівноцінних умовах на ринку землі, враховуючи воєнний стан. У подальшому це загрожує розвитку сільських територій.

    Наразі законодавство дозволяє фізичним особам купляти 100 га на особу, з 2024 року планується розширити можливості купівлі до 10 тис. га для фізичних та юридичних осіб. Аграрії просять лімітувати можливості купівлі землі, залишивши обсяг 100 га “в одні руки” на час воєнного стану та на 2 роки після перемоги.

    Денис Марчук, заступник голови ВАР, пояснює:

     “Ринок землі запрацював, щоб він міг функціонувати для всіх: і малих, і середніх підприємців в інтересах України та українців. Умови земельного ринку, закладені у вітчизняне законодавство, не були розраховані на повномасштабне вторгнення. Наразі аграрії забезпечують продбезпеку, ведуть виробництво в умовах війни, більше року працюють у збиток, бо не мають змоги продати зерно за ринковими цінами, допомагають армії. Тільки силами ВАР передано більше 1200 одиниць техніки для ЗСУ. У вищеназваних умовах вітчизняні аграрії не можуть конкурувати з великими компаніями, які можуть кредитуватися за кордоном”.

    Аграрії вже звернулися до влади з проханням відтермінувати запуск земельного ринку у великих обсягах, але допустити на ринок юридичні особи.

    “З 2024 року, якщо не буде змін, до 10 тис. га с/г земель зможуть купувати юридичні особи, але якщо їх засновниками є українці. Це дуже великі обсяги, що блокуватимуть малий і середній бізнес, на якому тримається аграрний потенціал держави. Тому ми звернулися до Прем’єр-міністра, до профільного комітету, до Мінагрополітики, щоб розглянути можливість відтермінування зміни лімітів, сподіваємося на позитивну відповідь, готові до дискусій та обговорень. В нас є аргументи, чекаємо на діалог’, - наголосив заступник голови ВАР.

    Земельний ринок повинен підтримувати розвиток середнього і малого бізнесу, а також сільських територій, але цього не відбудеться в умовах воєнного стану.

    “Коли запускали ринок c/г земель, йшлося про те, що це буде змога для розвитку малого та середнього бізнесу володіти землею, вкладати в неї кошти. Але наразі цих коштів немає. Тому збільшення лімітів до 10 тис. га з 2024 року в умовах війни – один із факторів, які можуть призвести до створення надвеликих латифундій, а малий і середній бізнес не буде конкурентним. Великий технологічний агробізнес не потребує значної кількості людей у полях, населення в сільській місцевості не буде задіяне. Якщо ми хочемо розвивати громади, створювати там потенціал виробництва продукції із доданою вартістю, розвивати зокрема садівництво, тваринництво, для цього потрібен малий і середній бізнес. Інакше розвиток сільських територій буде гальмуватися”, - впевнений Денис Марчук.

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.