• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Гібридизація фруктів: як створюються нові сорти для покращення врожаїв
    Опубликовано: 2023-07-30 22:18:53

    Гібридизація фруктів – це процес схрещування різних сортів фруктових рослин для створення нових гібридних сортів. Метою гібридизації є отримання рослин з кращими характеристиками, такими як підвищена врожайність, покращений смак, стійкість до хвороб та шкідників, а також адаптація до різних кліматичних умов.

    Вибір батьків

    Перший етап гібридизації фруктів – це вибір батьківських рослин. Батьки вибираються з урахуванням бажаних характеристик нового сорту. Наприклад, якщо метою є покращення смаку та аромату, вибирають батьківські рослини з гарними смаковими якостями. Якщо потрібно збільшити врожайність, використовують рослини з високими показниками врожайності. Крім того, враховується стійкість батьківських рослин до хвороб та шкідників, щоб передати цю характеристику новому сорту.

    Запилення

    Після вибору батьківських рослин виробляють запилення, яке може бути природним чи штучним. У природному запиленні пилкування відбувається завдяки вітру, комах або іншим природним факторам. У штучному запиленні пилкування проводиться вручну шляхом перенесення пилку з однієї батьківської рослини на іншу. Цей метод дозволяє більш точно контролювати процес запилення та отримувати більш передбачувані результати.

    Отримання насіння

    Після запилення відбувається утворення плодів, в яких знаходиться насіння. Це насіння буде використано для вирощування нових рослин-нащадків. Насіння збирається і обробляються, щоб забезпечити їх гарну схожість і безпеку. Важливо врахувати, що гібридні фрукти, отримані з насіння, можуть проявляти різні характеристики, ніж у батьківських рослин, оскільки гени передаються випадковим чином.

    Відбір та випробування

    Після отримання насіння проводиться відбір найперспективніших рослин-нащадків. Вони вирощуються та тестуються на різні характеристики, такі як смак, урожайність, стійкість до хвороб тощо. Тільки найкращі рослини проходять випробування та допускаються до подальшої селекції.

    Селекція нового сорту

    Останній етап гібридизації – це селекція нового сорту. Вибрані рослини-нащадки піддаються подальшій селекції з метою стабілізації та зміцнення бажаних характеристик. Це може тривати кілька років, перш ніж новий сорт буде готовий до комерційного використання.

    Таким чином, гібридизація фруктів – це творчий та науковий процес, що дозволяє створювати нові сорти з найкращими характеристиками. Завдяки зусиллям селекціонерів, ми можемо насолоджуватися різноманітними та смачними фруктами, які стійкі до різних умов вирощування та сприяють підвищенню врожайності сільськогосподарських культур.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.