• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Шляхи солідарності: Українські зерновики закликають ЄС спростити транзит та компенсувати витрати
    Опубликовано: 2023-07-27 10:08:32

    Українська зернова асоціація (УЗА) надіслала заклик єврокомісару з питань торгівлі, Валдісу Домбровскісу, стосовно підтримки оптимізації альтернативних маршрутів, відомих як "Шляхи солідарності", для експорту зерна з України до європейських портів та третіх країн. У повідомленні асоціації пропонується збільшити експорт через "Шляхи солідарності" на 1-1,5 мільйона тонн на місяць, а також компенсувати частину витрат європейських перевізників та портів, що здійснюють транзит українського зерна.

    Відповідно до УЗА, такі заходи сприятимуть суттєвому зниженню вартості перевезення зерна та нададуть українським аграріям можливість беззбитково експортувати надлишки зерна до країн, що потребують його, та сприятимуть стабілізації глобальної продовольчої безпеки.

    Дані про врожайність та експорт зернових свідчать про значний внесок України у світовий аграрний ринок. В 2022 році Україна зібрала понад 73 мільйони тонн зернових та олійних культур, експорт же у сезоні 2022/2023 склав близько 58 мільйонів тонн. З них понад 29 мільйонів тонн було експортовано через чорноморські порти за допомогою "зернової ініціативи", близько 15 мільйонів тонн – через дунайські порти, та приблизно 14 мільйонів тонн – залізницею та автотранспортом.

    Прогнози на цей рік показують збільшення врожайності до 69 мільйонів тонн зернових та олійних, а обсяг експорту у 2023/2024 маркетинговому році очікується близько 45 мільйонів тонн. Окрім зерна, Україна експортує олію та шроти в обсязі близько 9-10 мільйонів тонн щорічно.

    У зв'язку із зривом Чорноморської зернової ініціативи Російською Федерацією, Україна стикається з необхідністю додаткового збільшення пропускної спроможності "Шляхів солідарності" на 1-1,5 мільйона тонн зерна на місяць, як вказано в УЗА.

    Щоб розвивати ці альтернативні маршрути, Українська зернова асоціація пропонує Європейській комісії активно підтримувати цю ініціативу. Зазначається, що деякі з "Шляхів солідарності" відзначаються складністю та вартістю логістики порівняно з іншими маршрутами, що призводить до різниці у вартості від 30 до 40 євро за тонну. Тому УЗА закликає ЄС створити "зелені коридори" для української сільськогосподарської продукції.

    УЗА також рекомендує, щоб санітарний, фітосанітарний та ветеринарний контроль при перевезенні зерна до морських портів країн Балтії, Німеччини, Нідерландів, Хорватії, Італії та Словенії був проведений на території країни призначення. Це допоможе суттєво збільшити обсяг експорту та сприятиме розвитку галузі.

    Нарешті, асоціація просить Єврокомісію запровадити субсидії для компенсації європейським перевізникам додаткових логістичних витрат на транзитні перевезення та часткову компенсацію європейським портам так званих портових витрат на українське зерно. Це допоможе стимулювати експорт та сприятиме зміцненню співпраці між Україною та Європейським союзом у сфері сільського господарства і торгівлі.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.