• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Президент Литви: послаблення санкцій проти Росії в обмін на відновлення «зернової угоди» є неприпустимим
    Опубликовано: 2023-07-25 10:05:06

    Президент Литви, Гітанас Науседа, стверджує, що послаблення санкцій проти Росії в обмін на відновлення "зернової угоди" є неприпустимим.

    Про це повідомляє LRT.

    Гітанас Науседа заявив, що Литва підтримує становище, згідно з яким санкції не повинні послаблюватися ні для Росії, ні для Білорусі, а для останньої вони мають залишатися такими ж, як і для Москви.

    "Ми вважаємо, що пом'якшувати санкції проти диктаторів абсолютно неправильно. Це є позиція всіх органів влади, незалежно від їхнього рівня", - заявив лідер країни.

    За інформацією з LRT, раніше цього тижня дипломат Європейського Союзу, який побажав залишитися анонімним, заявив, що деякі країни готові розглянути пропозицію Росії та послабити санкції, щоб продовжити угоду з експорту українського зерна. Це призвело до затримки введення нових санкцій.

    "Підхід деяких політиків асоціюється з ідеєю винятків, ... що, насправді, є неправильним: ми посилюємо санкції однією рукою, а іншою відкриваємо двері", - сказав Гітанас Науседа.

    Нагадаємо, що Москва загрожувала вийти з "зернової угоди", якщо не будуть виконані деякі умови. Зокрема, російська сторона вимагала розблокувати зарубіжні активи та рахунки російських компаній, що займаються продовольством та добривами, а також поновити поставки сільськогосподарської техніки, запчастин та сервісного обслуговування. Крім того, Росія вимагала відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса" та перепідключення "Россільгоспбанку" до системи SWIFT.

    Відповідно до пропозиції ООН, перепідключення "Россільгоспбанку" до системи SWIFT можна було здійснити в обмін на продовження "зернової угоди". Генеральний секретар ООН, Антоніу Гутерреш, надіслав листа президенту РФ, Володимиру Путіну, з новими ідеями щодо збереження зернової угоди, зокрема, щодо перепідключення "Россільгоспбанку" до системи SWIFT. Проте цю пропозицію ігнорували.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.