• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зернова угода в обмін на доступ до SWIFT - пропозиція ООН
    Опубликовано: 2023-07-14 10:10:05

    Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш звернувся до президента Росії Володимира Путіна з пропозицією продовжити угоду, яка дозволить безпечний експорт зерна з України через Чорне море в обмін на підключення дочірньої компанії російського сільськогосподарського банку до міжнародної платіжної системи SWIFT.

    Про це повідомляє Reuters.

    Гутерріш запропонував Путіну, щоб Росія дала згоду на продовження зернової угоди на кілька місяців, давши ЄС час підключити дочірню компанію Россільгоспбанку до SWIFT.

    Вівторок Гутерріш надіслав листа Путіну, пропонуючи шляхи для подальшої підтримки експорту російського продовольства і добрив та забезпечення продовження поставок українського зерна в Чорне море, повідомив речник ООН.

    Росія загрожувала припинити зернову угоду, строк дії якої закінчується в понеділок, оскільки кілька вимог щодо відправлення власного зерна та добрив за кордон не були виконані.

    Однією з ключових вимог Москви є відновлення підключення російського агробанку "Россельхозбанк" до міжнародної платіжної мережі SWIFT. Європейський Союз відключив його у червні 2022 року після вторгнення Росії в Україну. У травні представник ЄС заявив, що ЄС не розглядає можливість відновлення російських банків.

    Проте ЄС розглядає можливість підключення до SWIFT дочірньої компанії Россільгоспбанку, щоб дозволити здійснювати транзакції з зерном і добривами, повідомляє Reuters.

    "Мета полягає в тому, щоб усунути перешкоди, що впливають на фінансові транзакції через Російський сільськогосподарський банк, що викликає серйозне занепокоєння з боку Російської Федерації, і водночас забезпечити продовження потоку українського зерна через Чорне море", - сказав речник ООН Стефан Дюжаррік журналістам.

    Він не надав жодних подробиць щодо пропозиції, але додав, що Гутерріш спілкується з усіма зацікавленими сторонами з цього питання і готовий продовжити обговорення пропозиції з Росією.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.