• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чим приваблює українських аграріїв коріандр?
    Опубликовано: 2023-07-05 15:13:09

    Цього року багато аграріїв роблять ставку на врожайність нішевих культур. Зокрема, Південь йде у льон, гірчицю та коріандр. Захід — у гірчицю, гречку та горох. Центр та Північний Схід — в гірчицю, льон, гречку, коріандр.

    Чим приваблює українських аграріїв коріандр розповіли колеги з Latifundist.com в матеріалі «A.G.R. Group та ПАЕК йдуть в коріандр: наскільки рентабельною є культура, куди збути насіння і які вимоги до якості».

    Основними експортерами коріандру на світовому ринку є Болгарія, Італія, Україна. А ось імпортерами — Індія, Індонезія, Шрі-Ланка. Останніми роками також зріс попит з боку ринків Європи, але ці ринки цікавить вищий ступінь очищення — чистота понад 99%, битих трохи більше 2%.

    На ринках ЄС цьогоріч український коріандр коштує $1,2 тис. за тонну, в Індії — $795. За словами директорки з управління «СЛ КОММОДИТИС» Олени Зіновкіної, були роки, коли ціна сягала $2 тис. за тонну.

    З огляду на це, в холдингу A.G.R. Group цьогоріч відмовилися від північноамериканської сівозміни, яку практикували понад 10 років і замість кукурудзи посіяли соняшник та нішеві культури. Зокрема, під коріандр відвели понад 400 га в Полтавській області.

    «Навряд чи питання з експортом та логістикою буде вирішене в найближчому майбутньому. Тому ми вирішили вирощувати ті культури, на які збільшення вартості логістики впливає найменше… Думаю, що розвиток та подальше впровадження саме цього напрямку збільшить можливості нашого експортного потенціалу і зменшить конкурентне навантаження на основні культури — соняшник та сою», — пояснив Ігор Шестопалов, голова правління A.G.R. Group.

    Взагалі до повномасштабного вторгнення Україна входила в число найбільших світових виробників та експортерів коріандру. Традиційно ми експортували 7-10 тис. т насіння.

    Найбільше насіння коріандру експортували у 2016 році — майже 20 тис. т і посіли четверте місце у рейтингу найбільших світових експортерів. Та потім повернулися до звичних для України показників, бо і виробництво почало зменшуватися.

    Як пояснив головний агроном A.G.R. Group Іван Войко, на сьогодні в Україні зареєстрований один універсальний сорт насіння коріандру — Оксаніт Кіровоградського інституту агропромислового виробництва УААН. Всі інші сорти коріандру належали державним інститутам, які працювали в Криму. Зараз їх в реєстрі немає.

    Вегетаційний період коріандру 80-120 днів, тож збір врожаю в агрохолдингах планують в другій декаді серпня.

    Врожайність коріандру, в залежності від кліматичних умов певного року, в середньому складає 2-2,5 т/га. Хоча на Миколаївщині навіть без зрошення урожайність минулого року в деяких господарствах складала 1,2-1,5 т/га.

    Оскільки коріандр — пряна рослина, насичена ефірною олією зі стійким ароматом, то її зберігання в складах з іншими культурами не рекомендовано. Через насичений аромат може зіпсуватись інший товар. Так само не рекомендується використовувати одні й ті ж прилади для очистки чи сушіння насіння.

    В A.G.R. Group планують зберігати коріандр в зернових рукавах.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.