• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Зернова ініціатива». США закликали Радбез ООН тиснути на Росію для продовження угоди
    Опубликовано: 2023-06-26 11:01:06

    Сполучені Штати Америки закликали країни ООН завадити намаганням Кремля остаточно заблокувати Чорноморську зернову ініціативу на тлі чергових погроз Росії вийти з угоди.

    Про це заявила постійна представниця США Лінда Томас-Грінфілд під час засідання Ради Безпеки ООН по Україні, передає "Укрінформ".

    "Колеги, ми повинні примусити Росію залишитися в Чорноморській зерновій ініціативі", - зазначила вона.

    Представниця США пiдкреслила, що чим довше триватиме війна, тим більше страждатиме український народ, а також увесь світ.

    "Наслідки цієї війни зараз відчуваються в усьому світі. Чому? Тому що президент Путін використовує продовольство як зброю війни і тим самим загострює глобальний дефіцит продовольчої безпеки", - заявила Томас-Грінфілд.

    За її словами, дії Росії щодо блокування поставок зерна особливо вплинули на країни Африки й Близького Сходу. І зараз "викликає глибоку тривогу" те, що Росія знову одноосібно погрожує вийти з ініціативи.

    Нагадаємо, що 20 червня в Росії вкотре заявили про плани зупинити роботу зернової угоди після завершення терміну, на який її продовжили останнього разу.

    Ще перед цим продовженням РФ також погорожувала виходом із угоди й вимагала виконання низки своїх умов. Ішлося, зокрема, про розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних із продовольством та добривами, а також поновлення постачання сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування. Крім того, РФ хотіла відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса" та перепідключення "Россільгоспбанку" до системи SWIFT.

    Як пояснював посол України в Туреччині Василь Боднар, зернова угода не передбачає задоволення жодних потреб Росії. Однак країна-агресорка підписувала з ООН меморандум про сприяння у розв'язанні питань щодо аміакопроводу й зняття санкцій.

    Ніна Комащенко

    Інф. delo.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.