Лідерами зростання споживчих цін на продукти харчування проти грудня 2022 року у квітні поточного року стали морква (+96,5%), капуста білокачанна (+83,5%) та цибуля ріпчаста (+72%), зауважив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. Про це повідомляє пресслужба установи, пише agronews.ua.
Крім того, зростання споживчих цін на продукти харчування у квітні проти березня 2023 року збереглося по яблуках (+18,6 %), моркві (+11 %), свинині (+8,5 %), капусті білокачанній (+6,9 %), пшону (+3,3 %), молочним сумішам для дитячого харчування (+3,1 %), яловичині (+2,2 %). По інших продуктах, включаючи цибулю ріпчасту, зростання цін відбулося в межах 1-2 %, а по хлібній групі, ковбасам вареним І гатунку та сметані жирністю до 15 % – на 0,4-0,7 %.
Таким чином, на споживчому ринку під тиском очікування надходження сезонної продукції, в першу чергу від нового врожаю, відбувається суттєве зменшення цін на продукти харчування. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, найближчим часом слід очікувати зменшення споживчих цін на продукти овочевої групи, борошно, крупи, яйця та молочні продукти, підсумував Юрій Лупенко.
Інф. agronews.ua