• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сушіння кукурудзи в тандемі дає змогу зняти 20% вологи за один прохід — досвід
    Опубликовано: 2023-05-26 17:09:16

    Через бойові дії деякі аграрії східних областей релокували виробництво до центру та заходу України. І тепер вирощувати зерно доводиться за нових погодних умов, отримувати врожаї з незвичною високою вологою. Про це йдеться в матеріалі «Сушка дуже вологої кукурудзи за один прохід — як працює ТАНДЕМ 1+1 зерносушарних комплексів НОВОГО ЕЛЕВАТОРА» на Elevatorist.com.

    Як розв'язати проблему надлишкової високої вологи, швидко та безпечно для зерна знімати по 20% за один прохід — поділились у ТОВ «Агріа».

    Господарство до повномасштабного російського вторгнення працювало у Донецькій, Луганській та Дніпропетровській обл. Минулого року керівництво вирішило перенести частину виробництва з прифронтової зони на Київщину. Там з червня 2022 року почали обробляти майже 4 тис. га земель, з них 1800 га — під кукурудзою.

    У східних регіонах в «Агріі» волога вирощеної кукурудзи рідко перевищувала 20%, а на Київщині отримали врожай з вологістю майже в 30%.

    «На сході був жорсткий дефіцит вологи, а тут, навпаки, надлишок. В нас ще 200 га неприбраної кукурудзи стоїть у полі, погодні умови тільки-тільки дозволи почати її збирати. Вологість зерна сягає від 24 і до 30%, його треба досушувати. Раніше ж в роботі питання сушки не виникало, все висихало природним шляхом», — пояснив виконавчий директор «Агріа» Артем Сиротюк.

    Читати за темою: У новий зерновий сезон елеватори можуть увійти з надмірними залишками

    Перед початком збиральної компанії, побачивши ціни елеваторів на сушку зерна, в «Агріі» зрозуміли, що треба ставити власний сушильний комплекс, бо без нього виробництво кукурудзи буде не рентабельним.

    Сушарку в господарстві встановили якраз перед початком жнив пізньої зернової групи. Обрали обладнання від компанії «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» — у виробників був наявності готовий зерносушильний комплекс, який можна було встановити в короткі строки, адже часу було мало.

    Як пояснили в господарстві, собівартість сушіння обійшлася від 25 до 30 грн на тонні, працювали на трісці. Собівартість самого палива складала до 20 грн. Продуктивності комплексу в 300 тонн на добу для господарства торік було достатньою. В «Агріі» були приємно здивовані тим, що в сприятливих умовах потужність сушарки виявилася навіть більше заявленої — в листопаді при температурі +10ºС обсяги сушіння сягали не 300, а 400 тонн на добу.

    Навесні, коли посівні площі в «Агріа» збільшили, вирішили встановити другий зерносушильний комплекс, подвоївши продуктивність.

    Тож поруч з першою сушаркою поставили аналогічний комплекс — шахтну сушку з продуктивністю на 3000 тонно-відсотків, теплогенератором на 2 МВт, пластинчатим теплообмінником, футерованою топкою та зовнішнім приймальним бункером. В тандем сушарки поєднуються за допомогою норій. Тепер зерно з дуже високою вологою можна сушити за один прохід.

    «За один прохід знімають до 10-12% вологи з кукурудзи, яка б в тебе потужна сушарка не була, хоч на 3000 тонн. Бо при перегріві кукурудза почне тріскатися та кришитися. Завдяки ж послідовному з'єднанню комплексів у тандем можна знімати до 20% вологи за один прохід без пошкодження зерна», — розповів керівник компанії «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» Євген Романов.

    Юлія Немцева

    Інф. kurkul.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.