• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На Хмельниччині фермер вирощує сою без добрив
    Опубликовано: 2023-05-22 12:03:53

    Нову технологію обробітку ґрунту обрав для себе фермер із Хмельницького району Михайло Блонський. Він розповідає: змінити класичний обробіток сільгоспугідь на технологію Овсінського з мінімальним обробітком ґрунту було вимушеним кроком. Тепер, каже, переконався в правильності свого рішення, бо чимало заощаджує на пальному. Про це повідомляє Суспільне, пише  agronews.ua.

    Фермер Михайло Блонський сіє сою, не вносячи в землю жодних мінеральних добрив. Чому змінив класичний обробіток сільгоспугідь на технологію Овсінського з мінімальним обробітком ґрунту, чоловік розповів: “Добрива у 2022 році коштували 40 тисяч за тонну. Я їх не купував, бо це дорого. Зараз вирощую сою і не даю ніяких добрив. Всю солому, всі органічні рештки ми залишаємо в полі, не вивозимо, так ґрунт і удобрюється”.

    Засіває фермер поля власноруч змайстрованою сівалкою. Каже, що виготовляв її рік з запчастин від різних агрегатів.

    “Подивився, що в мене запасу металолому повний двір, роби, що хочеш. І я собі за рік потихеньку зробив цей посівний комплекс. Новий зварювальний апарат купив”, — розповів Михайло.

    Фермер каже, що із 60 гектарів полів не має таких прибутків, щоби купити нову сучасну сівалку.

    “Вони вартують від 15 до 100 тисяч доларів. Для фермера це дуже дорого. Віддати все в одну сівалку й лишитися без солярки”, — говорить чоловік.

    Нова сівалка потрібна фермеру, бо він перейшов на нову технологію мінімального обробітку ґрунту. З його слів, на більшості його полів земля — суглиниста, важкі ґрунти, які мають невелику вологовіддачу. Коли сухо, каже, земля перетворюється на тверді грудки, коли мокро — техніка застрягає в глині.

    “Я вже з 2020 року не обробляю ґрунт взагалі. Якщо я обробляю ґрунт, то тільки цією сівалкою, не глибше семи сантиметрів. Тут земля може так висохнути, що буде як асфальт. Я чекаю хоч якогось дощу. Перемішую ґрунт, рештки соломи й на цьому все закінчується. Приходить весна, технологічно закриваю вологу важкими боронами й сію. З часом я відмовився від плуга, пережив цей стрес”, — розповів фермер.

    За словами Михайла, нова технологія дозволяє заощаджувати.

    “Економія в мене значна на паливі. На одному гектарі орієнтовно 30 літрів дизпалива я економлю. Відколи я перейшов на цю технологію, я краще став заробляти. Не більше, а краще. Урожай збираю не більший, але менше витрачаю”, — говорить Михайло.

    Урожай, каже, збирає ненабагато менший, ніж аграрії, які оброблять угіддя класичним методом: “У 2022 році я зібрав 55 центнерів пшениці. Хлопці, які обробляють класичним методом, збирали шість-сім тонн”.

    Сою фермер сіє щороку, бо ця культура невибаглива і добре продається. Саме за попит на ринку аграрії Хмельниччини її й вирощують, говорить начальник обласного управління агропромислового розвитку Олег Омелянюк. За його словами, під цю бобову культуру на Хмельниччині цього року відвели 190 тисяч гектарів.

    “На сьогодні продовжуємо посів кукурудзи й сої. Плануємо ці культури посіяти до кінця травня і в червні засіяти гречку. Я не сказав би, що це нішева культура. Нішеві культури – це гречка, просо, овес. А соя — це технічна культура, яка невибаглива, має попит й ціну”, — сказав Олег Омелянюк.

    За його словами, аграрії зараз самі вирішують, які культури сіяти. Та при вирощенні сої необхідна сівозміна.

    “Кукурудзу по кукурудзі можна сіяти шість разів, по сої треба змінювати. Ті грибки, які розвиваються під час росту тієї чи іншої культури зберігаються. Тому бажано все-таки міняти місцями поля”, — розповів Олег Омелянюк.

    Окрім сої, Михайло Блонський вирощує пшеницю, ячмінь, гречку й соняшник.

    “Зараз вже, коли я відмовився від обробітку, треба дотримуватися сівозміни. Треба, щоб сівозміна була хоча б чотири-п’ять культур”, — каже Михайло.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.