Цього року борщ для українців став золотим — ціни на овочі значно зросли. Особливо на моркву й цибулю. Наразі гуртова вартість овочів 38 та 50 грн/кг відповідно. Водночас Юліанна Мусса, президентка Асоціації виробників часнику, представниця нідерландської компанії з вирощування цибулі Gourmet, прогнозує, що цибуля нового врожаю коштуватиме 23-25 грн/кг. Про це повідомляє «Громадське», пише agronews.ua.
«Цього року посіяли цибулю навіть на Закарпатті, у Чернігівській та Одеській областях. Великі підприємства через місяць-півтора почнуть постачання. І зелена цибуля вже є — це зменшує попит на ріпчасту. Такого дефіциту, як цього року, не буде», — пояснила експертка.
Вона зауважила, що в Україні триває війна. Логістика може бути порушена в будь-який момент.
«10-15 гривень цибуля не коштуватиме — зросли зарплати, вартість посадкового матеріалу, дизелю. Але й 50 гривень теж не буде. Цибуля буде по 23-25 гривень за кілограм», — сказала Юліанна Мусса.
Вадим Кричковський, виробник овочів із Вінниччини, прогнозує зниження цін у вересні.
«Всі сіють цибулю й моркву, але не всі зможуть зібрати якісні овочі. Неліквідну продукцію намагатимуться збути хоча б за якусь ціну. Вартість може впасти суттєво. Цю неліквідну цибулю продаватимуть до кінця листопада. А якісну покладуть на зберігання. Тож у кінці листопада можливий стрибок цін», — прогнозує фермер
Інф. agronews.ua
agrinews.com.ua