• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дунайські порти додатково заробили $1,5 млрд
    Опубликовано: 2023-05-15 16:06:46

    Звільнення Зміїного дозволило відкрити для проходу суден гирло Бистре, що призвело до зростання пропускної здатності дунайських портів та принесло додаткові $1,5 млрд державі. Про це розповів віцепрем’єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков у колонці для NV, передає agronews.ua.

    Після звільнення острова Зміїний Україна змогла запустити прохід суден через гирло Бистре, яке розташоване в акваторії України. Як наслідок, пропускна здатність дунайських портів потроїлась і зросла до 9 суден на добу.

    «Ефект для держави склав орієнтовно додаткових 10 млн т вантажів на рік, а для економіки — додаткові $1,5 млрд», — зазначив Кубраков.

    Крім того, відкриття гирла Бистре мало наслідком зниження ставки фрахту на 30%, зазначає міністр.

    За його словами, від початку повномасштабної російсько-української війни Україна зверталася до Дунайської комісії, ООН, Генерального директорату з мобільності та транспорту Єврокомісії та інших міжнародних партнерів задля збільшення інтенсивності проведення суден Сулінським каналом. Крім того, було поглиблене дно біля портових причалів для можливості приймати більше суден і вантажів.

    Завдяки тому, що максимальна осадка була збільшена з 3,9 метра до 6,5 метра, Дунайські порти досягли рекордних 12 суднозаходів і 90 тис. т на добу. У березні цього року перевалка встановила абсолютний місячний рекорд у 2,8 млн т, і добовий рекорд — у 93,8 тис. т.

    Водночас для подальшого розширення потенціалу Дунайських портів необхідні чималі інвестиції. За словами Кубракова, потреба в інвестиціях становить щонайменше $120 млн і «виключно силами держави їх залучити не вдасться».

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.