• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Які області лідирують за обсягами виробництва молока
    Опубликовано: 2023-05-10 15:06:02

    Які області лідирують за обсягами виробництва молока

    Промислові підприємства за результатами першого кварталу збільшили обсяги надоїв, а частка сировини від господарств населення продовжує скорочуватися.

    Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

    За попередніми даними Держстату, в січні-березні 2023 року господарства усіх категорій виробили близько 1 млн 499 тис. тон молока-сировини, що на 6% менше проти минулорічного періоду. Але в березні обсяг надоїв в Україні склав 1 млн 3 тисячі тон, що на 3/4 більше, ніж в лютому поточного року, і на 13% більше проти березня 2022 року.

    Промислові господарства збільшили виробництво молока до 688,5 тис. тон (+5%) в січні-березні. В березні в Україні почався «сезон великого молока» й обсяг виробництва індустріального молока-сировини за цей місяць склав 245,7 тис. тон, що на 12,25% більше проти лютого-2023, а також на 13,5% більше проти результатів березня 2022 року.

    За попередніми оцінками Держстату, в господарствах населення в першому кварталі спостерігалася протилежна ситуація: обсяг виробництва молока скоротився на 15,42% – до 810,4 тис. тон. За березень обсяг надоїв склав 339,3 тис. тон, що на 11% менше проти аналогічного періоду минулого року.

    В січні-березні 2023 року найвищі темпи приросту виробництва молока з усіх видів господарств, порівняно з першим кварталом 2022 року, були зафіксовані у Закарпатській (+50%), Івано-Франківській (+17%), Тернопільській (+17%), Хмельницькій (+14,5%), Рівненській (+12,2%) і Черкаській (+11%) областях. В першому кварталі лідерами за обсягами виробництва сирого молока були наступні області:

    • Вінницька область – 130 тис. тон;
    • Житомирська область – 98,2 тис. тон;
    • Полтавська область – 150,6 тис. тон;
    • Хмельницька область – 142,6 тис. тон;
    • Черкаська область – 103,7 тис. тон;
    • Чернігівська область – 90,9 тис. тон;
    • Тернопільська область 84,1 тис. тон.

    Сумарно, в січні-березні 2023 року в цих областях було вироблено понад 53% молока від загального валу молока в Україні.

    Найбільше скорочення виробництва молока спостерігалося в охоплених воєнними діями Луганській та Запорізькій областях: в першому кварталі в Запорізькій області виробили лише 3,3 тис. тон молока, а в Луганській області – 8,6 тис. тон. Для порівняння, в січні-березні 2022 року запорізькі молочарі виробили 28,4 тис. тон сировини, а їх луганські колеги – 12,5 тис. тон.

    Відсутні дані по обсягам надоїв в Донецькій та Херсонській областях, де тривають бої з російськими окупантами. За попередніми оцінками ДССУ, в першому кварталі на територіях України охоплених воєнними діями, було вироблено 3,2% молока від загального валу. Близько 96,8% сировини було вироблено в регіонах, де не відбуваються бойові дії.

    “Збільшення попиту на молочну продукцію в Україні в короткостроковій перспективі малоймовірне у зв’язку з обмеженим попитом на внутрішньому ринку.Крім того, скорочується купівельна спроможність громадян, 33% українців почали економити на харчах, зокрема скорочуючи закупи молочних продуктів і м’яса”, – підсумовує Георгій Кухалейшвілі.

    Нагадаємо, молочні господарства деокупованих і прифронтових областей без розмінування не зможуть заготовити грубих кормів та будуть змушені суттєво скорочувати або й зовсім закривати молочний напрямок.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.