• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фермери відтягують купівлю насіння до останнього
    Опубликовано: 2023-04-09 12:38:15

    Фермери відтягують купівлю насіння до останнього

    В Насіннєвій асоціації України зазначили, що серед українських компаній помітна тенденція до відновлення виробництва насіння кукурудзи та соняшнику, яке орієнтоване на експорт. Виробництво зменшилося тільки там, де фізично не можна працювати: в районах бойових дій чи на замінованих територіях.

    «Загалом ринок насінням забезпечений. Єдине, припускаю, що може бути нестача насіння топових гібридів. Наприклад, експрес-гібриди соняшнику практично відсутні», — зазначила виконавча директорка Асоціації Сюзанна Григоренко.

    З її слів, зараз фермери обирають посівний матеріал не за країною походження, а за його властивостями та пристосованістю. Головний же орієнтир — ціна.

    Сюзана Григоренко, виконавча директорка Асоціації

    «Аграрії готові відкладати закупівлі до останнього, очікуючи кращих пропозицій по ціні-якості. Така тенденція існує і буде тривати мінімум до кінця квітня. А багато рішень взагалі прийматимуться в останній момент. Також сільгоспвиробники шукають де залучити кошти й чекають на кредити. Тому спостерігається «в’ялість» на ринку насіння. Виключення — холдингові структури, де плани й бюджети формуються завчасно», — зазначила фахівчиня.

    Ціна на посівний матеріал за останній сезон значно зросла. Як зазначила представниця Асоціації, українські компанії максимально намагалися зробити так, щоб цінник підвищився не більше ніж на 15-20%. Європейські компанії, що працюють в Україні, також намагаються мінімізувати зростання. Але все ж ціна їхнього насіння подекуди зросла на третину.

    Щодо частки іноземного насіння, в Асоціації зазначають, що сучасна селекція вже давно не є прив’язаною до країни. Відтак закордонні виробники мають ділянки гібридизації в Україні чи українські виробники працюють на основі іноземної селекції, тому вважати цей матеріал виключно закордонним неправильно.

    «Якщо конкретніше, то краще звертати увагу на організацію виробництва насіння, а ще на політику компанії щодо якості й додаткових сервісів. Фермери повністю імпортують тільки насіння для овочевих культур, а також соняшнику та ріпаку. І наразі на ринку присутнє українське насіння, яке є гідною конкуренцією іноземному», — додала Сюзанна Григоренко.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.