• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Час знищувати дводольні бур’яни
    Опубликовано: 2023-04-09 12:06:21

    На тлі зменшення посівних площ під озимі зернові колосові питання їх захисту стоїть перед українськими аграріями особливо актуально. Тож сьогодні, коли культури відновили вегетацію, фахівці компанії Ukravit відзначають важливість контролю забур’яненості посівів дводольними бур’янами, як зимуючими, так і ярими видами, в тому числі падалицею соняшника, щоб забезпечити рослинам безконкурентне середовище для росту та розвитку.

    «Весняний період – час знищувати дводольних конкурентів у посівах озимих зернових колосових культур, – наголошує керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Адже бур’яни мають кращу пристосованість до умов навколишнього природного середовища, а отже, й вищу життєздатність – навіть за несприятливих гідротермічних умов. Вони швидше розвиваються і пригнічують культурні рослини фізично, затіняючи їх і провокуючи затримку ростових та фотосинтетичних процесів. Бур’янова рослинність формує розвинену кореневу систему і краще поглинає елементи мінерального живлення та вологу із ґрунту, призначені культурам. Крім того, бур’яни можуть мати спільні хвороби з вирощуваною культурою та бути кормовою базою для шкідників, тож є резерватором шкодочинних організмів і таким чином шкодять посівам опосередковано. В комплексі це може призвести до значних втрат майбутньої врожайності».

    Щоб повноцінно знищити конкурентів у вигляді дводольних бур’янів у посівах озимих зернових, Олександр рекомендує застосувати гербіцид системної дії Вейрон (флуметсулам, 120 г/л + флорасулам, 80 г/л). Діючі речовини в його складі – системні. Вони швидко переміщуються всередині рослини точок до росту і блокують фермент ацетолактатсинтазу – ключовий ензим біосинтезу незамінних амінокислот (ізолейцин, лейцин і валін). Внаслідок цього припиняється поділ клітин, ріст пагонів та кореневої системи бур’янів, і вони гинуть.

    Вейрон знищує широкий спектр однорічних і деяких багаторічних дводольних бур’янів, у тому числі стійких до сульфонілсечовин і 2,4-Д, – амброзію полинолисту, гірчаки, паслін чорний, види падалиці соняшника тощо. Крім того, цей гербіцид – дієве рішення для контролю підмаренника чіпкого, навіть у перерослій фазі – до 14 кілець. При цьому препарат є толерантним до зернових і не має післядії на наступні культури в сівозміні.

    Вейрон має досить широке «технологічне вікно» застосування – від початку фази кущення до прапорцевого листка (включно). Однак найкраще вносити його в чутливі фази росту бур’янів – 2-4 листочки.

    Якщо посіви потерпають від забур’яненості лободою білою, фахівець рекомендує комбінувати Вейрон із гербіцидом Агент. Проти осоту рожевого ефективною є бакова суміш препаратів Вейрон + Мастак. А для контролю берізки польової доцільно застосувати комбінацію Вейрон + Диво Н. Для кращого проникнення та розтікання препаратів до робочого розчину доцільно додати ад’юванти Тандем (0,15%) або Інгрес (15-100 мл /100 л води).

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.