• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Яблука дешевшають на фоні значної пропозиції
    Опубликовано: 2022-12-29 18:01:32

    Через недотримання технологій у багатьох садових господарствах якість вирощеної продукції цього року істотно гірша, якщо порівнювати з попередніми роками. На ринку присутня значна кількість яблук, які неможливо закласти на тривале зберігання, що істотно тисне на ціну: на сьогодні яблука у великому гурті пропонується в середньому по 8-10 гривень за кілограм залежно від якості сорту та умов поставок.

    Про це розповіла аналітик аграрних ринків Марія Лакєєва, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на  AgroTimes.

    Ціна на яблука вже знизилася до минулорічного рівня і, враховуючи ситуацію в країні, ця тенденція буде зберігатися щонайменше ще кілька тижнів.

    Якщо у вересні-жовтні була перспектива закладання яблук на довгострокове зберігання тими господарствами, які мають сховища і можуть почекати зі збутом до підвищення ціни, то нині через віялові та екстрені відключення світла процес зберігання помітно ускладнився. Деякі виробники відмовляються від подальшого зберігання, оскільки не можуть забезпечити стабільне енергоживлення сховищ.

    «На ціну впливає й те, що темпи збуту яблук всередині країни істотно нижчі порівняно з попередніми роками. Причина очевидна: зменшення купівельної спроможності населення та зниження в цілому кількості основних споживачів яблук в Україні – дітей. Адже через військові дії значна кількість українських дітей наразі перебуває за кордоном», – зазначила Марія Лакєєва.

    Ситуацію з ціною навряд чи поліпшить експорт. Питання не лише в ускладненій логістиці, а й в тому, що українські виробники отримали яблука переважно низької якості. Натомість більшість європейських країн зібрала гарний урожай власних фруктів і яблук зокрема. Відповідно, навіть за однакової ціни наші яблука програють за якістю.

    Отже, найближчим часом цінова ситуація на ринку яблук навряд чи зміниться. Виробники в першу чергу продаватимуть товар, який не підходить для тривалого зберігання. Якщо надалі пропозиція буде зменшуватися, то можливе незначне зростання попиту на яблука. Цьому може сприяти і нестабільний курс валют, адже на фоні подорожчання екзотичних фруктів яблука виглядатимуть більш привабливо для українських споживачів.

    Інф. proagro.com.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.