• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • До 2030 року Україна збільшить площі під горіхами в 2,3 рази
    Опубликовано: 2022-12-03 12:01:58

    До 2030 року Україна збільшить площі під горіхами в 2,3 рази

    Три основні вектори роботи українських горіхівників – це вирощування волоського горіха, фундуку та мигдалю. Істотне збільшення горіхових садів відзначається в країні протягом останніх п’яти років, у 2018-2021 роках. в Україні діяла Програма підтримки садівництва, у рамках якої горіхівники отримували компенсацію своїх витрат, розповів президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін на конференції «Горіхи України 2022: обмін досвідом із Грузією», що відбулася 19 листопада 2022 року у Тбілісі (Грузія).

    Невелике уповільнення темпів зростання пов’язане з епідемією Covid 19 та озброєною агресією росії в Україні. В Асоціації прогнозують, що до 2030 року площа під горіхами зросте з 13,1 тис. га у 2022 році до 30 тис. га: 9.тис. га – плантації волоського горіха, 16 тис. га – фундука, 5 тис. га – мигдалю.

    Геннадій Юдін окремо виділив такий напрямок, як вирощування органічного горіха.

    «До 2030 року органічний горіх вирощуватиметься мінімум на 20% усіх площ під горіхом у країні».

    Наступного року, за словами керівника, першу партію органічного горіха буде відправлено на експорт. У перспективі Асоціація ініціює об’єднання промислових садів, де волоський горіх, фундук та мигдаль вирощується за системою «органік», у єдиний Organic nut pool.

    Щодо експорту волоського горіха, то в Українській горіховій асоціації мають намір сконцентруватися на вирішенні таких завдань:

    1. Створення сортових однорідних партій якісного волоського горіха з промислових садів. Сертифікація садів.
    2. Об’єднання промислових садів, де вирощується органічний горіх, в Organic nut pool.
    3. Переробка «домашнього» горіха на горіхову продукцію: олію, борошно, харчові складові тощо.
    4. Контроль якості шляхом збільшення частки продажу очищеного горіха, без шкаралупи.

    У планах Асоціації створення брендів «Фундук України» та «Мигдаль України», формування реєстрів садів та їхня сертифікація. Кооперація садів необхідна для створення якісних партій фундука та мигдалю та організації переробки горіхів – очищення, сушіння, калібрування.

    Стратегія розвитку сектору фундука та мигдалю також включає запуск п’яти заводів з переробки фундука в основних регіонах України. Як повідомляє Геннадій Юдін, три підприємства вже працюють – в Одесі, Хмельницькій області та в одній із центральних областей. Важливо також організувати якісне зберігання та системний експорт очищеного фундука. Не забули у стратегії та розвитку органічного вирощування фундука.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.