• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В українському експорті олійних культур домінує європейський вектор
    Опубликовано: 2022-10-11 12:46:33

    В українському експорті олійних культур домінує європейський вектор

    За січень-серпень 2022 року Україна експортувала олійних культур на $1712 млн, удвічі перевищивши показник за відповідний період минулого року. Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

    За результатами восьми місяців, лідером за обсягами експорту в олійній групі є соняшник. Його продали за кордон 1,6 млн т на суму $823 млн. Експортні продажі 0,9 млн т ріпаку принесли українським агровиробникам виручку у $415 млн, а 0,8 млн т сої — $413 млн.

    За словами Миколи Пугачова, характерною ознакою січня-серпня 2022 р. стало збереження впливу європейського вектору і українському експорті олійних. Загалом країни ЄС закупили в Україні близько 3/4 продукції цієї групи.

    Частка Болгарії у рейтингу найбільших імпортерів українських олійних склала — 18%. Туреччини — 16,9%. Польщі — 12,2%. Угорщини — 7,9%. Німеччини — 5,9%. Молдови — 3,7%, Нідерландів — 3,1%. Найбільшим імпортером українських олійних серед країн ЄС стала Румунія з часткою 19,3%.

    Окрім цього, у січні-серпні 2022 р. Україна експортувала різних олій та жирів на суму $3652 млн, що на 11% менше минулорічних показників за відповідний період. Основним експортним товаром цієї групи є соняшникова олія. Її продали на ринки країн світу на суму $3361 млн — на $422 млн менше, ніж за вісім місяців 2021 р.

    NB: Вперше принаймні за шість останніх років Індія, яка традиційно виступала домінуючим покупцем жирів і олій українського виробництва, перемістилася на друге місце із часткою в 11,7%.

    Перше місце у списку імпортерів олії посіла Польща. Її частка склала 14,5 %. Решта основних країн-імпортерок помітно поступаються їй за вартісними обсягами закупівель: Туреччина — 9,8%, Нідерланди — 8,1%, Італія — 5,4%, Болгарія — 4,9%, Іспанія — 4,7%, Румунія — 4,5%. Сукупно на ці країни припадає близько 64% вартості експорту олій та жирів.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.