• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Повернення акцизу на пальне завдасть великої шкоди аграріям та військовим, - економіст
    Опубликовано: 2022-08-30 16:05:25

    Повернення акцизу на пальне, яке ініціює український уряд, призведе до підвищення цін на всі товари та послуги, а також завдасть великої шкоди аграріям та військовим, яким для виконання роботи потрібен дизель у дуже великих кількостях.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на економіка Андрія Новака.

    "Не можна зараз чіпати пальне - тому що воно вкрай необхідне у дуже великих об’ємах як для ЗСУ, так і для аграріїв для виконання своєї роботи. Підвищувати вартість пального - це завдавати великої шкоди українській економіці. І навіщо це потрібно, незрозуміло", - заявив експерт.

    Він нагадав: згідно з економічною наукою, відповіддю на економічну кризу має бути зниження податків та зборів, адже будь-яке підвищення запускає маховик інфляції і призводить до росту цін.

    "Що означає підвищення акцизу на пальне? Означає, що воно зросте в ціні, і це при тому, що ціни на нього за час російського вторгнення і так зросли майже вдвічі. А пальне - це обов’язкова складова у собівартості всіх без винятку товарів та послуг. Тобто почнеться ланцюгова реакція подорожчання", - пояснив Новак.

    Експерт також зауважив, що, за різними оцінками, падіння ВВП у 2022 році становитиме 35-50%, а це просто провал економіки, який буде непросто подолати.

    "У таких умовах будь-які дії, які підвищують інфляцію та знижують купівельну спроможність українців - просто неприпустимі", - резюмував економіст.

    Нагадаємо, у березні уряд скасував акцизи на пальне, щоб вирішити проблему дефіциту та значного зростання ціни. А зараз ініціює його повернення: відповідний законопроєкт Кабмін уже вніс у парламент.

    Своєю чергою президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко заявив, що повернення акцизу на дизель завдасть удару по аграріям, адже переважна більшість сільгосптехніки їздить на цьому виді пального.

    АРТЕМ ГОРОВЕНКО

    Інф. rbc.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.