• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Новий закон впорядкує використання пестицидів в Україні
    Опубликовано: 2022-08-23 16:56:04

    Новий закон впорядкує використання пестицидів в Україні

    Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект №4558 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами. Про це повідомило Інформаційне управління Верховної Ради.

    – Обробка рослин – необхідність, адже пестициди є для них своєрідними ліками, – зазначив голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду, коментуючи законопроект. – І саме ця процедура впливає на збільшення показників врожайності. Однак у сфері поводження з пестицидами існує низка проблем. Зокрема, використання фальсифікатів, а також недостатня поінформованість аграріїв та бджолярів щодо складу пестицидів, властивостей речовин, впливу на здоров’я людини, бджіл та стану навколишнього середовища.

    Унормувати певні моменти у використанні пестицидів та інших агрохімікатів, осучаснити деякі положення законодавства, які їх стосуються, і сприяти вирішенню низки проблем, пов’язаних з сільськогосподарською «хімією», має прийняття і введення в дію законопроекту №4558 про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами. Його ініціаторами виступили народні депутати України Сергій Лабазюк, Олена Вінтоняк, Іван Чайківський, Юлія Клименко, Павло Мельник, Дмитро Любота, Марія Мезенцева, Петро Юрчишин, Дмитро Соломчук, Ігор Молоток, Микола Кучер.

    Норми, які регулюють поводження з пестицидами та іншими агрохімікатами, містяться у понад двох десятках нормативно-правових актів, що діють в Україні. Законопроект №4558 передбачає внесення змін до чотирьох з них: Законів України «Про пестициди і агрохімікати», «Про страхування», «Про дитяче харчування», «Про ліцензування видів господарської діяльності». Автори законопроекту вважають, що це необхідно з ряду причин, в тому числі – через існування у згаданих законах норм, які є застарілими, передбачають дублювання повноважень різних органів влади, свідчать про надмірне і невиправдане регулювання з боку держави, не узгоджуються із вимогами законодавства ЄС або з Угодою СОТ про застосування санітарних і фітосанітарних заходів тощо.

    Так, Україна вже кілька років здійснює приведення норм вітчизняних нормативно-правових актів у відповідність до законодавства ЄС. Але, наприклад, в українському законодавстві є поняття спеціальних сировинних зон, призначених для вирощування продукції для дитячого і дієтичного харчування, що не передбачено законодавством ЄС. Автори законопроекту зазначають, що в країнах Євросоюзу безпечність харчових продуктів для дитячого і дієтичного харчування досягається не через створення спеціальних сировинних зон, а через встановлення граничних рівнів певних видів забруднювачів у харчових продуктах.

    Те саме стосується вимоги застосовувати пестициди у спеціальних сировинних зонах за спеціальними технологіями. Адже законодавство ЄС не передбачає такого розділення технологій: вони є єдиними і не залежать від того, вирощується сільгосппродукція для споживання дітьми, дорослими чи тваринами.

    Отже, прийняття змін до законодавства призведе до скасування положень про спеціальні сировинні зони.

    Також законопроект передбачає скасування обов’язкового страхування господарської діяльності у сфері зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів.

    Водночас, деякі види діяльності у сфері поводження з пестицидами та іншими агрохімікатами потребують більш жорстких правил. Так, за оцінками експертів, зараз в Україні майже третина таких препаратів є фальсифікатами, ввезеними в країну фізичними особами. Тому законопроект вводить заборону для фізосіб на ввезення пестицидів.

    Запроваджуються європейські вимоги до пакування та маркування пестицидів. Вони мають бути так запаковані й мати такі етикетки, щоб імовірність їх помилкового прийняття за харчовий продукт, напій, ліки чи корм була мінімальною.

    Крім того, раніше інформація щодо застосування препаратів, розміщена на кожній товарній одиниці пестициду та агрохімікату, мала лише характер рекомендацій. А згідно з одним із регламентів ЄС, їх використання обов’язково має здійснюватися відповідно до інформації на етикетці. Така норма є і в законопроекті №4558.

    Легшим повинно стати й отримання відомостей про ті чи інші препарати для всіх, хто цього потребує. Відповідно до положень документу, в Україні має запрацювати публічний електронний реєстр пестицидів та агрохімікатів з максимально повною інформацією про них. Доступ до нього матимуть, зокрема, фермери й бджолярі, що допоможе врегулювати взаємовідносини між ними завдяки, наприклад, вибору тих препаратів, які завдають менше шкоди комахам-запилювачам та взагалі навколишньому середовищу.

    – За рівнем використання пестицидів Україна нині посідає невисоку сімнадцяту позицію у світі, – говорить Олександр Гайду. – Однак у суспільстві є дещо стереотипне негативне ставлення до цих препаратів. Єдиний спосіб це змінити – зробити використання «ліків» для рослин максимально правильним, з дотриманням усіх норм. Це дасть можливість покращити й збільшити наші врожаї, що в умовах війни є просто необхідним.

    Напевне, з головою комітету згодна й більшість його колег. Адже за те, щоб прийняти законопроект за основу, проголосовало 266 народних депутатів, 25 утримались, 51 – не голосували. Жодного голосу проти не було.

    https://agrostory.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.