• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціни на гречку рекордно зросли
    Опубликовано: 2022-07-29 14:06:32

    З початку 2022 року популярна крупа подорожчала у роздробі більш ніж удвічі до 100 грн за кілограм. Експерти кажуть — винний попит, а також імпорт, обсяги якого впали через зупинення постачання з рф та Білорусі. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

    В Україні влітку стрімко дорожчає гречка. Як повідомляє minfin.com.ua, якщо середня ціна кілограма гречки у січні становила 40,07 грн, то на початку липня — вже 91,7 грн. Це зростання ціни на 128% за шість місяців.

    Як з’ясував Фокус, асортимент крупи суттєво скоротився, а ті марки, що запропоновані в роздріб, мережі пропонують за ціною 88-115 грн за кг. Наприклад, 26 липня в “Ашані” в наявності крупа ТМ “Кожен день” за 88 грн/кг, у “Новусі” упаковка ТМ “Marka Promo” коштує 98,76 грн, у мережі “АТБ” гречка ТМ “Attuale” запропоновано за 99,9 грн, а у “Сільпо” кілограмове пакування ТМ “Ситий двір” коштує 99 грн.

    Експерти впевнені, що винна війна, ажіотажний попит, обмеження імпорту (майже 22 тис. тонн надходило з-за кордону), а також виснаження запасів на складах напередодні нового врожаю.

    “Зріс попит через паніку, люди скуповували великі обсяги більшості круп. А торговельні мережі не змогли забезпечити відповідну пропозицію у відповідь на збільшення цього попиту”, — зазначив заступник директора з наукової роботи Національного центру Інститут аграрної економіки Микола Пугачов.

    За його словами, українці споживають гречану крупу у кілька разів більше, ніж в інших країнах. Якщо у світі одна людина їсть до 1,5 кг гречки на рік, то середньостатистичний українець — 3-4 кг гречаної крупи на рік.

    “В останні роки в Україні аграрії нарощували посіви гречки. Якщо у 2019 році вітчизняні фермери відвантажили 85 тисяч тонн цієї крупи, у 2021 році вже 110 тисяч тонн. Попри складну посівну в умовах війни, велику кількість необроблених полів, українські аграрії засіяли достатньо гречки”, — каже Микола Пугачов.

    Втім, проти минулого року, все одно врожай буде меншим на 10-15%.

    Потрібно дочекатися нового врожаю. Починаючи з вересня, буде стабільність цін — на рівні 65-70 грн за кілограм гречаної крупи. Це якщо будуть проблеми з імпортом. А якщо забезпечимо достатньо імпортної крупи, ціна на гречку може зменшитися до 50 грн за кілограм, можливо, навіть і менше”, — прогнозує агроексперт.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.