• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Росія одноосібно винна у створенні глобальної продовольчої кризи – ЄС
    Опубликовано: 2022-07-05 09:00:43

    Росія одноосібно винна у створенні глобальної продовольчої кризи – ЄС

    Глави держав та урядів країн ЄС, які у четвер розпочали у Брюсселі зустріч на вищому рівні, визнали росію країною, яка намагається використовувати харчові продукти як зборю у війні проти України, та одноосібно несе відповідальність за штучно створену глобальну продовольчу кризу.

    Про це йдеться у резолюції саміту ЄС, що оприлюднена на сайті Європейської Ради.

    «росія, яка перетворює харчові продукти у зброю для своєї війни проти України, одноосібно відповідальна за глобальну кризу з продовольчої безпеки, яку сама спровокувала. Європейська Рада закликає росію негайно зупинити обстріли сільськогосподарських споруд та вилучення зерна, а також розблокувати Чорне Море, особливо порт Одеси, щоб дозволити експорт зерна та комерційне судноплавство», – наголошується у документі.

    Європейська Рада висловила підтримку зусилля Генерального секретаря ООН з пошуку рішення для розблокування експорту українського зерна. Лідери країн ЄС окремо наголосили, що Санкції ЄС проти росії передбачають вільний обіг сільськогосподарської та продовольчої продукції, а також вільну доставку гуманітарної допомоги.

    Європейська Рада висловила підтримку ініціативи Європейської Комісії із запровадження так званих «коридорів солідарності» на кордонах з Україною, для організації вивезення з України продовольчого експорту через різні транспортні шляхи та далі – через європейські порти.

    Водночас Європейські лідери закликали Єврокомісію та країни-члени ЄС, у взаємодії із міжнародними партнерами та організаціями, зокрема, в рамках ООН та «Великої сімки» сприяти вирішенню продовольчої небезпеки. Це буде досягатися, зокрема, шляхом переорієнтації шляхів постачання продовольства, стимулювання розвитку власного продуктивного сільськогосподарського виробництва і вразливих країн, особливо – у Африці, а також створення у країнах, що розвиваються, промисловості з виробництва добрив.

    Як вже повідомлялося, в результаті російської агресивної війни проти Україні в українських портах були заблоковані понад 20 мільйонів тонн зерна, що призначалося для експорту на зовнішні ринки та, зокрема, для Всесвітньої продовольчої програми. Водночас росія ввела експортні мита на постачання власного зерна, що спричинило суттєве зростання світових цін на продовольство та поставило цілий рід країн, особливо в Африці, під загрозу голоду.

    За оцінкою ЄС, кремль намагається використати продовольчу небезпеку як знаряддя війни, що само по собі є воєнним злочином. Спроби звинуватити у нестачі продовольства європейські санкції не мають сенсу, оскільки вони не торкаються поставок продовольства або гуманітарної допомоги.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.