• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені вивели сорт надстійкої до хвороб пшениці
    Опубликовано: 2022-06-30 13:03:59

    У недавньому дослідженні, опублікованому в Theoretical and Applied Genetics , група доктора Хана Фангпу з Інституту генетики та біології розвитку Китайської академії наук повідомила про створення нових ліній додавання пшениці та жита, які надають стійкість до штаму стеблової іржі Ug99. Про це повідомляє phys.org, пише agronews.ua.

    Ug99, новий штам Puccinia graminis f. sp. Tritici, є шкідливим для кількох сортів пшениці в усьому світі і є значною загрозою глобальній продовольчій безпеці. Отже, дуже важливо та невідкладно видобути нові джерела генів стійкості та перенести їх у пшеницю. Жито, близький родич пшениці, стійкий до листової іржі, смугастої іржі, стеблової іржі та борошнистої роси . Він став цінним ресурсом кількох генів стійкості до хвороб широкого спектру для покращення генетики пшениці.

    Вони виявили, що лінія телосомного додавання 3RL пшениці та жита несла новий ген стійкості до Ug99 за допомогою оцінки стійкості до хвороб, цитологічного аналізу та молекулярних маркерів. Тому новий ген стійкості до Ug99 у майбутньому може бути використаний для селекції пшениці.

    Крім того, різні хромосомні та центромерні варіації індукуються віддаленою гібридизацією пшениці та жита. У результаті цього процесу утворюються кільцеві хромосоми, мініхромосоми, дицентричні хромосоми та трицентричні хромосоми з нащадків гібридів пшениці та жита.

    Ці матеріали забезпечують цінні генетичні ресурси для вивчення структури, активації/інактивації та функції центромери. Ці ресурси забезпечать важливе генетичне різноманіття для майбутнього гібридного потомства пшениці та жита, а також підказки для відкриття інших генів стійкості до Ug99, які будуть введені в пшеницю в майбутньому.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.