• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціна граму солі більше гривні: яка ситуація в магазинах столиці сьогодні та чого очікувати в подальшому
    Опубликовано: 2022-05-27 14:10:29

    Кореспондент УНН відвідав окремі магазини найбільших столичних мереж, аби перевірити чи є сіль та з’ясував чого чекати в подальшому.

    Деталі

    Найбільше у Європі підприємство з видобутку солі, ДП "Артемсіль", через бойові дії зупинило роботу й відвантажило всі запаси готової продукції. В Україні заговорили про можливий дефіцит солі, ціни почали зростати, а громадяни – скаржитися на відсутність товару в магазинах. Кореспондент УНН відвідав магазини найбільших торгівельних мереж столиці аби особисто дізнатися, яка зараз ситуація з сіллю.

    Журналіст побував у найбільших торгових мережах столиці. Як виявилось, у більшості магазинів солі немає. Як розповіли співробітники супермаркетів, у більшості магазинів товару немає вже кілька тижнів, а у деяких він закінчився кілька днів тому.

    Ми пройшлися магазинами та уважно оглянули всі полиці. Отже, у Варусі на полицях ми не побачили не те, що солі, а й навіть цінників; у Сільпо полиці, де мала б бути сіль, зайняті іншими товарами; в АТБ співробітники нам підтвердили, що солі немає уже кілька тижнів; у Фору сіль також не завезли і цінники на товари прибрали; Green маркет залишився без солі, і продавці не знають коли вона буде; ЕКО маркет – полиці, де мала бути сіль, порожні; у магазині мережі Делві полиці, де мала бути сіль, зайняті цукром;

    У маркетах мереж "Новус" та "Ашан" на полицях від солі залишилися цінники. Та, як пояснили співробітники, вказана на них вартість вже не актуальна. З сумом бачимо в "Новусі" цінник, на якому вказана вартість солі – 18 гривень 49 копійок. В "Ашані" ж бачимо вартість на сіль – 29, 90… та полиці порожні.

    В одному з Новусів на нас чекає удача – чи не остання сільничка, в якій 92 грами солі вартістю 109 гривень. Рахуємо: виходить, що вартість одного граму солі 1 гривня 18 копійок. Якщо ж виходити з норми, що одній людині на день можна спожити десь 5 грамів солі, то за такої вартості ціна добової норми становить 6 гривень. Родина з трьох осіб на місяць витратить на сіль 540 гривень. Звісно, сіль такого формату та в такому пакуванні завжди була дорожчою та не була основним джерелом її споживання.

    За порадами місцевих, кореспондент вирушив на "Волинську оптову базу", де, кажуть, можна було придбати кілька кілограм солі, але й там невдача - місцевим продавцям вже набридло повторювати завчену фразу: "Солі немає, не знаємо коли буде". Там також зауважили – поки товар був, відпускали його по 35 гривень за кілограм.

    Врешті сіль УНН вдається знайти в Мегамаркеті. Є морська сіль українського пакування та кілька інших видів продукції. Ціни різні, але відпускають продукт максимум по дві пачки на один чек.

    Продавці в магазинах говорять: як тільки на полиці потрапляє сіль – покупці відразу ж скуповують усе. Через такий ажіотаж і вимушене припинення роботи найбільшого підприємства, невідомо на скільки сильно зросте ціна на сіль.

    Голова союзу українського селянства Іван Томич у коментарі УНН висловив думку, що вартість продукту може зрости у рази.

    Зауважимо, що Артемівське родовище кам’яної солі постачало понад 90% солі загалом в Україні. Державі, ймовірно, доведеться імпортувати більше солі. Хоча попит в Україні могло б забезпечувати не одне Артемівське родовище. Так родовище солі є у Слов’янську, але там теж точаться бої.

    Є ще родовище в Дрогобичі Львівської області та обсяги видобутку там наразі не можуть задовільнити у весь попит, хоча солеварня заявила про те, що нарощуватиме потужності.

    На Закарпатті сіль можна видобувати у Солотвинському родовищі, але повені негативно вплинули на спроможності родовища.

    А солі українці споживають доволі багато – до 16 кілограмів на рік, особливо попит на продукцію зростає в сезон консервацій – саме для неї здебільшого використовували звичайну кам’яну сіль. Та експерти все ж дещо заспокоюють, українці вже давно у повсякденному споживанні надавали перевагу морській чи йодованій солі перед звичайною кам’яною, з якою власне і виникли об’єктивні проблеми через війну.

    Якщо ж налагодиться імпорт та вгамується ажіотажний попит – більшість видів солі повернеться на полиці магазинів (за винятком кам’яної від "Артемсолі", хоча частково її відсутність може компенсувати та ж сіль з Дрогобича та окремі види імпортної, подібні за властивостями).

    Рітейлери вже повідомляють про те, що імпортуватимуть сіль з Польщі, Румунії, збільшать імпорт з Туреччини, Італії.

    Павло Ковальчук

    Джерело: УНН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.