• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Баришівська зернова компанія придбала елеватор у Словаччині
    Опубликовано: 2022-05-22 14:07:49

    BZK Grain Alliance AB («Баришівська зернова компанія») придбала елеватор у Словаччині та вже прийняла перше зерно.

    Про це розповів комерційний директор Таїр Мусаєв під час Trend&Hedge Club, передає кореспондент Latifundist.com.

    «Ми не розглядали таку інвестицію до війни. Після 24 лютого перший тиждень, як і всі, збиралися з думками, евакуйовували сім’ї та працівників. А через тиждень почали думати, як надалі працювати. Дуже вдячний президенту компанії та акціонерам, які підтримали пропозицію придбати елеваторні потужності в Європі. Тож тепер маємо елеватор у Словаччині — старий, побудований ще за часів Чехословаччини, який потребує відновлення, але з двома коліями», — відмітив Таїр Мусаєв.

    І додав, що компанія отримала багато пропозицій. Але це були майданчики з двома коліями та без активів. Так коли запропонували об’єкт, який вже 3-4 роки використовувався в якості перевалочних потужностей для різних матеріалів, та тільки не зерна, — наступного дня зробили предоплату.

    Як зауважив Таїр Мусаєв, після купівлі щодня на об’єкт приїжджали українські колеги і запитували, чи можуть його придбати.

    «Завдяки нашим спеціалістам (а це люди за 60, яким дозволили виїхати з країни), ми вже сьогодні приймаємо перше зерно. Робимо у вкрай стислі терміни сертифікацію лабораторії та фітосанітарного стану самого об’єкта. Маю надію, що після того, як налаштуємо всі процеси, зможемо не тільки возити в Європу своє зерно, а й допомагати колегам з українського ринку», — сказав комерційний директор Grain Alliance.

    За його словами, наразі в ЄС величезний попит на елеваторні активи з боку українських підприємців. На продаж виставляються ті об’єкти, які до війни нікому були не потрібні. Щодо ціни, то на елеватори, яким по 10-15 років, вона стартує від €130 до €250 на т зберігання.

    Також Таїр Мусаєв розповів про проблеми, з якими зіштовхнулася компанія як експортер зерна. По-перше, величезні черги на кордоні — сьогодні там простоює 95% навантаженого рухомого складу. Хоча компанія і має свої вагони, але вони зараз у Польщі, Молдові та Румунії, бо потрібно було виконувати раніше підписані контракти. Назад їх доводиться довго чекати.

    По-друге, європейські митники не одразу дають вивантажувати зерно. В українських експортерів, як вихідців з колишнього радянського союзу, дуже погана репутація. Митники нас попередили, що компанія, яка розмитнює продукцію з України в Євросоюзі, спочатку повинна очікувати перевірки і повторної перевірки на предмет контрабанди. Тож кожна дія з вагонами поки що під акуратним оглядом з боку митних офіцерів.

    До речі, саме питання логістики та зберігання зерна стали основною причиною, чому в цьому році в BZK Grain Alliance AB вирішили внести корективи у сівозміну: менше сіяти кукурудзи, та більше сої.

    Інф. latifundist.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.