• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Верховній Раді зареєстрували проєкт про екомаркування
    Опубликовано: 2022-01-26 15:08:20

    Законопроєкт має виправити огріхи законодавства, що змішують поняття “органічний продукт” та “екологічне маркування”. Про це повідомляє Екополітика, пише agronews.ua.

    Нещодавно Верховна Рада України зареєструвала законопроєкт № 6446 “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання застосування екологічних маркувань і декларацій”, який серед іншого передбачає вилучення з обігу псевдоекологічної продукції. Про це повідомив народний депутат від фракції “Слуга народу” та заступник голови екологічного комітету Олександр Маріковський на своїй сторінці у фейсбуці.

    “Кожен із нас має довіряти екологічній інформації про продукт і маркуванню, яке вказує на те, що виріб можна переробити чи продукт містить певний відсоток вторинної сировини, або продукт відповідає стандарту, який визначає вимоги до багатьох екологічних характеристик: ресурсозбереження, безпека, вплив на довкілля. Саме про таку можливість законопроєкт № 6446”, — написав нардеп у соцмережі.

    За словами Маріковського, проєкт закону про екомаркування спрямований на підтримку сталого розвитку в Україні ринку продукції, яка вже відповідає добровільним екологічним стандартам, для того щоб виробники такої продукції були захищені від недобросовісних конкурентів, мали довіру в споживачів і можливість отримання державної підтримки.

    “Перш за все це підтримає зелений інноваційний розвиток малого та середнього підприємництва”, — додав “слуга”.

    Що передбачає законопроєкт № 6446
    чітке розуміння того, що таке “екологічне маркування”, “екологічні декларації” (“екологічна продуктова декларація”, “вуглецевий слід”, “водний слід”), “екологічна самодекларація”;
    належне застосовування таких засобів інформування споживача;
    посилення державного нагляду щодо їх застосування;
    виправлення огріхів законодавства, що змішують поняття “органічний продукт” та “екологічне маркування”;
    усунення недобросовісної конкуренції на зеленому ринку, який уже почав формуватися в Україні згідно зі стандартами, гармонізованими з міжнародними, що впроваджені в ЄС та в Україні;
    забезпечення правових засад для вилучення з обігу продукції, щодо якої застосовано безпідставне екологічне маркування та декларації;
    посилення контролю з боку держави щодо недопущення застосування недобросовісних екологічних маркувань і декларацій, що вводять в оману споживача; запобігання створенню додаткових торговельних бар’єрів, що не порушить принципів дерегуляції та не утворить корупційних ризиків.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.