В Україні вивели новий сорт цибулі
Українські селекціонери вивели новий сорт ріпчастої цибулі «Галичанка», який у 2021 році внесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.
Про це повідомили в Національній академії аграрних наук.
Селекціонери нашої країні постійно працюють над створенням нових сортів рослин, які відрізняються не лише високим врожаєм і якістю продукції, але й якнайкраще пристосовані до умов різних регіонів України. Напевне, найбільш відомі успіхи вітчизняних науковців у селекції пшениці, над якою працюють кілька колективів. Але щороку з’являються також сорти інших культур, в тому числі – овочевих.
Одна з установ, де ведуть селекцію овочевих рослин – Дослідна станція «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва НААН. Тут працюють з цілим рядом овочевих культур, зокрема і такими, які поки що не дуже поширені в Україні, наприклад, з бамією, індау, крес-салатом, цикорієм, чабером. Серед здобутків колективу – більше трьох десятків сортів і гібридів, які вже внесені до Держреєстру, ще чимало проходять експертизу.
Виводять на станції й нові сорти ріпчастої цибулі. Донедавна їх було три – «Маяк», «Заграва» і «Перлина». Нинішнього року селекціонери установи знову порадували овочівників, створивши сорт ріпчастої цибулі «Галичанка».
«Галичанка» призначена для вирощування у відкритому ґрунті в усіх природно-кліматичних зонах України. Цибуля нового сорту – середньостигла, її вегетаційний період складає від 106 до 112 діб. З гектара можна зібрати загалом 25–38 т цибулин, а товарна врожайність досягає 24–36 т/га.
Маса однієї цибулини коливається у межах 160–270 г. Лежкість продукції – 96–97%, рівень достигання перед збиранням – 94%. Придатність до механізованого збирання оцінюється у 5 балів. Сорт стійкий до стрілкування як за весняної, так і за осінньої сівби.
Цибулина щільна, середнього розміру (в середньому 8,4 см у висоту й 8,2 см у діаметрі), округла, з вузькою шийкою. Шкірка тонка, жовтого кольору, міцно тримається на безбарвних соковитих лусках.
Вміст сухої речовини у цибулині – 18,61%, моноцукрів – 1,11%, дицукрів – 11,17%, загального цукру – 12,87%, аскорбінової кислоти – 6,82 мг/100 г.
Кількість листків на рослині – середня, вони помірно зеленого кольору з помірним восковим нальотом.
Автори «Галичанки» рекомендують її для вирощування як на полях великих аграрних підприємств, так і на присадибних ділянках населення, і впевнені, що вона чудово доповнить вже існуючий асортимент сортів ріпчастої цибулі.
https://agropravda.com/