• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розширено перелік державних сільгоспземель, які здаватимуться в оренду через Прозорро
    Опубликовано: 2023-08-18 13:36:00

    27 липня 2023 року парламент ухвалив законопроєкт №7588 про підвищення ефективності використання державних сільськогосподарських земель.

    “Ухвалені парламентом зміни розширюють категорії державних сільгоспземель, що передаватимуться в оренду через онлайн-аукціони в електронній торговій системі Прозорро.Продажі, що в результаті допоможе підвищити надходження до держбюджету. За майже два роки роботи земельних онлайн-аукціонів в державній електронній торговій системі до бюджетів різних рівнів надійшло щонайменше 1.4 млрд гривень, понад 1 млрд від продажу та понад 380 млн/рік від оренди — за час повномасштабної війни”, — зазначив Сергій Бут, СЕО Прозорро.Продажі. 

    Закон визначає, що землі сільськогосподарського призначення, які перебувають в постійному користуванні Національної академії аграрних наук України, пенітенціарної служби та інших держпідприємств будуть переоформлені в оренду під 12% від нормативної грошової оцінки, замість 1% та можуть здаватись в суборенду через аукціони Прозорро.Продажі. Такі операції будуть відкритими публічними і виграватиме той, хто запропонує найвищу ціну за лот. 

    Документом передбачається, що державні та комунальні підприємства, установи, організації, які мають від 100 га сільгоспземлі у постійному користуванні (у тому числі ділянки у віданні НАН та НААН), будуть перетворені на акціонерні товариства з державною часткою 100%. Парламент змінив право постійного користування земельними ділянками на суборенду, водночас залишивши ці землі у державній власності. Відтепер новостворені АТ передаватимуть землі в суборенду виключно через онлайн-аукціони Прозорро.Продажі. Раніше такі установи не мали законної можливості передавати в оренду ці землі, оскільки не є їхніми власниками. 

    Крім того, запроваджується можливість здачі земель в суборенду через онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі. Відповідно до ухвалених змін, Кабінет міністрів зможе також вилучати сільгоспземлі для передачі іншим державним підприємствам.

    Нагадаємо, продаж земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності відповідно до Земельного кодексу заборонений. 

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.