• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд розгляне обмеження експорту пшениці
    Опубликовано: 2022-01-05 13:04:20

    Можливість обмеження експорту борошномельної пшениці з України у І половині 2022 року розглянуть у середині січня 2022 року. Про це повідомляє thepage.ua, пише agronews.ua.

    «На нещодавній зустрічі в Міністерстві сільського господарства офіційні особи вказали, що обмеження можливі через надто високі темпи експорту», — сказав «Рейтер» одне з джерел.

    Причини обмеження експорту пшениці з України
    Активний експорт може призвести до зростання внутрішніх цін на борошномельну пшеницю високої якості. Це призведе до зростання основних продуктів харчування, коли інфляція в Україні наближається до максимумів 2018 року.

    Водночас попит на пшеницю з України підтримується запровадженням експортного мита на вивіз зерна з Росії, яке також намагається контролювати ситуацію на внутрішньому ринку.

    Росія прагнула обмежити експорт із початку 2021 року. Постачання з РФ знизилися на 37,5% з початку поточного сезону 2021/22 року (липень — червень), внаслідок чого імпортери намагаються знайти альтернативні джерела постачання.

    Росія, де інфляція залишається близькою до шестирічного максимуму, оголосила минулого тижня розмір своєї експортної квоти на пшеницю з 15 лютого по 30 червня і заявила, що змінить формулу свого експортного мита на пшеницю як гарантію безпеки у разі різкого зростання світових цін.

    Українська асоціація виробників борошна заявила в листі уряду минулого місяця, що будь-який дефіцит борошномельної пшениці може суттєво підвищити ціни на борошно та борошняні вироби в країні.

    «Вірогідні якісь обмеження — дедалі більше голосів кажуть, що в Україні немає зерна і не буде хліба. Але це обмеження, вочевидь, стосуватиметься лише продовольчого зерна, оскільки у нас багато фуражного зерна», — сказав один із трейдерів.

    кільки ще можна вивезти з України
    У сезоні 2021/22 року Україна експортувала 15,6 млн тонн пшениці, що на 27% більше, ніж минулого року.

    За словами аналітиків і трейдерів, країна може поставити без шкоди для власних потреб ще близько 10 млн тонн — до 4 млн тонн продовольчої пшениці та 6 млн тонн фуражної пшениці.

    Україна зібрала рекордний урожай зернових у 2021 році, але інфляція, спричинена підвищенням світових цін на продукти харчування та газ, досягла 11% у вересні і, як очікується, до кінця року становитиме близько 10%.

    Як регулюється вивезення зерна з України
    Міністерство сільського господарства України та трейдери підписують експортний меморандум щосезону. На цей час він встановлений на рівні 25,3 млн тонн без вказівки кількості відвантажень фуражної або борошномельної пшениці.

    Згідно з двома джерелами, уряд може оновити меморандум і додати обмеження на експорт продовольчої пшениці в 4 млн тонн на частину сезону.

    «План з обмеження експорту звучить розумно, оскільки в запасах є близько 4 млн тонн продовольчої пшениці. Це триватиме до квітня — травня, тоді, можливо, виникне загроза продовольчій безпеці», — сказало джерело на ринку.

    Міністерство сільського господарства та економіки України заявили виданню «Рейтер», що наразі немає ринкових факторів, які потребувати б обмежень, але джерела повідомили, що чиновники планують розглянути це питання в середині січня.

    Квотування вивезення пшениці з України може призвести до зростання цін на борошномельну пшеницю та хліб у всьому світі. Доступність продуктів є серйозною проблемою. Частково це обумовлено економічними збитками, завданими пандемією COVID-19. Показник продовольчої інфляції від Організації Об’єднаних Націй досяг 10-річного максимуму.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.