• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вчені представили новий сорт картоплі
    Опубликовано: 2021-11-24 17:08:54

    Potato Day 2021 запам’ятається надовго картоплярам всього світу. Сенсацій було вдосталь – під час заходу презентували гібридну картоплю, яку можна вирощувати з ботанічного насіння. Чому на піку популярності опинилася тема гібридної картоплі? Про це розповів в ексклюзивному інтерв’ю Ігор Чечітко, директор представництва HZPC в Україні, пише agronews.ua.

    Нещодавно компанія HZPC створила гібрид картоплі, який можна вирощувати з ботанічного насіння і презентувала його на Potato Day 2021. В чому особливість такої картоплі? Як сприйняли новий гібрид в Європі і наскільки він перспективний для України?

    – Насамперед треба зазначити, що дослідження зі створення сортів картоплі з ботанічного насіння (загальноприйнята назва true seed potato (TSP), в світі розпочалися ще в 70-х роках ХХ століття. Чому це може бути цікавим? Уявіть, замість кількох тон посадкової картоплі на один гектар, ви можете висіяти лише кілька сотень грамів насіння. Економія? Так звичайно!

    Йдемо далі. Логістика. Навіть для посадки 10 гектарів, потрібно доставити до поля близько 30 тон насіннєвої картоплі. А ботанічного насіння, на цю площу, можна принести буквально «в кишені».

    Наступне – швидкість посадки. Для забезпечення належної рівномірності рослин, робоча швидкість агрегату при традиційній посадці це п’ять-шість кілометрів на годину. Дражоване насіння дрібнонасінних культур висівається, щонайменше, з удвічі вищою швидкістю.

    Важливою перевагою є і те, що більшість хвороб картоплі через ботанічне насіння просто не передається, тобто витримати фітосанітарну чистоту насіннєвого матеріалу в рази простіше ніж в посадкових бульбах.

    І останнє, оскільки ботанічне насіння, це генеративний спосіб розмноження, реальним стає можливість використання в гетерозису, звідки власне і назва «гібридна картопля». Це якщо коротко про переваги. Протягом останніх 10-20ти років, дослідження в даному напрямку інтенсифікувалися практично в усіх країнах, де картоплі приділяється належна увага. Ще років 10-15 тому, було навіть створено кілька таких сортів, але в промислове виробництво вони не пішли і лишилися як «екзотика» в дачно-городньому секторі. Наразі HZPC створено форми гібридної картоплі які «дійшли» до виробничих випробувань.

    В яких країнах може бути цікавою «гібридна картопля»? Насамперед – це регіони з можливістю достатнього зрошення та регіони з надто дорогою логістикою.

    Звісно, головною сенсацією заходу була тема гібридної картоплі. У Нідерландах, розробками і її створенням займається наразі три компанії. Але HZPC вдалося створити форми гібридної картоплі, які вже проходять тестування в Нідерландах та деяких країнах світу. Тільки після успішного закінчення випробувань, дані зразки отримають власні назви, а не селекційні номери які мають зараз.

    Дуже актуальною була презентація Martin Kropff, керівника робочої групи по розробці стійких агровиробничих систем. Ми розуміємо, що людська популяція і надалі зростатиме, особливо в окремих країнах світу.

    Але картопля є однією з найкращих культур, що здатна забезпечити потреби людства в продуктах харчування. Вона є екологічно пластичною та придатна до вирощування в абсолютно різних регіонах. Для формування одиниці сухої маси Картопля потребує менше води ніж рис, більшість зернових, не кажучи про тваринництво. Тому одним з наших слоганів і є Feeding the World (нагодувати світ).

    Водночас, змінюється не тільки клімат але і харчові вподобання, вимоги ринку. Тому, окремі сорти, які були в нашій українській лінійці 10 років тому, ми були змушені з неї видалити. Наприклад, зараз ми поступово відмовляємося від сортів які погано витримують стрес та робимо ухил в бік стабільних стресо- та жаростійких сортів з швидкою динамікою росту бульб.

    Також, ми частково корегуємо зональність виробництва окремих з них. Якщо ж відповісти на Ваше запитання про зміну, власне, сортової агротехніки, то це найчастіше стосується густоти садіння та корекції удобрення.

    Картопля – культура яка є досить чутливою до вибору попередників. Ми всі звикли, що наприклад, зернобобові вважаються гарними попередниками. Дійсно, для більшості культур так. Але у випадку з картоплею слід дуже уважно ставитися до такого попередника як соя.
    Окремі гербіциди які часто застосовують при вирощуванні сої мають токсичну післядію на картоплю, що вимагає уважніше розробляти систему захисту. Також пожнивні рештки зернобобових можуть в певних умовах сприяти розвитку парші. Що знову ж, необхідно враховувати і використовувати деструктори стерні та пожнивних решток.

    Багаторічні трави – чудовий попередник для більшості культур, але вони створюють гарні умови для розвитку грунтоживучих шкідників, зокрема дротяника, тому даному питанню потрібно приділяти належну увагу.

    Зернові культури в цілому є досить гарними попередниками під картоплю. Але при наявності великої кількості пожнивних решток, на бульбах може виникнути проблема з паршею звичайною. Тому ми радимо після збору зернового попередника використовувати надійні та перевірені деструктори стерні.

    До речі, ще однією перевагою зернових попередників є можливість максимально знищити дводольні бур’яни, які досить важко контролювати в посадках картоплі. Часто картоплю висаджують після кукурудзи. В неї може навіть відмічатися позитивна дія на ґрунт. Оскільки, її глибока коренева система здатна перфорувати плужну підошву, що є важливим для картоплі. Але, зернова кукурудза збирається пізно, після неї лишається величезна кількість пожнивних решток. Оскільки, в даний період температура ґрунту та повітря досить низька, мікрофлора практично не працює, а від деструкторів стерні теж немає користі. Що, знову ж таки, може сприяти розвитку парші.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.