• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У Польщі та Британії не можуть зібрати врожай яблук через дефіцит українських заробітчан
    Опубликовано: 2021-10-16 13:01:00

    Дефіцит працівників у Польщі поставив під загрозу збирання яблук. Причиною такої ситуації стала пандемія коронавірусу, яка призвела до того, що на сільгоспроботи стало приїжджати менше сезонних працівників. Заробітчани, серед яких найбільше українців, відмовляються їхати через необхідність проходити карантин і проблеми з перетином кордону. З такою ж проблемою зіткнулися у Великобританії. При цьому оклади таким працівникам вже підвищили до такої міри, що експерти говорять: саме збирання яблук не має вже ніякого економічного сенсу. Про це повідомляє Обозреватель, пише  agronews.ua.

    Водночас люди, які приїжджають, влаштовуються на інші, більш високооплачувані спеціальності або ж їдуть на заробітки в інші країни. Найчастіше вибирають Німеччину, Чехію, Угорщину.

    Генеральний директор GremiPersonal Томаш Богдевіч зазначив, що 2021-й став шансом для багатьох сфер повернутися до результатів, які досягли до пандемії. За його словами, це особливо помітно за 4 кварталом, він характеризується найвищим рівнем промислового виробництва.

    “Пандемія дала можливість польським підприємцям затримати робочих із України більш ніж на 3 місяці. Однак ослаблення обмежень призводить до їхньої подальшої міграції в більш багаті європейські країни”, – заявив Богдевіч.

    Як пише The Telegraph, в 2021-му в Великобританії спостерігається серйозна нестача збирачів фруктів. Зазвичай їх число поповнюють працівники зі Східної Європи, однак через брексіт і пандемію бажаючих стало менше.

    Варто відзначити, що останнім часом дедалі більше українських заробітчан стало їздити на роботу в Німеччину, а не Польщу. У сусідній державі заявили про серйозну економічну загрозу: українці після офіційної реєстрації залишають країну та їдуть до Німеччини.

    Отримати дозвіл на роботу в ФРН набагато складніше, але середня заробітна плата там в рази вища. До того ж українці в Німеччині переважно працюють нелегально. Офіційно там влаштовані всього 80 тис. осіб, а насправді це всього лише 10% від загальної кількості заробітчан.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.