Цьогоріч в Україні та Польщі, спостерігаються сезону високі ціни на ягоди, зокрема і на смородину. Спеціалісти пояснили це зростанням попиту на темні ягоди через пандемію коронавірусу, а також приморозками навесні, які зменшили врожай. Про це повідомляє журнал “Ягідник”, пише agronews.ua.
“Виявилося, що невеликі заморозки, які настали навесні якраз у той час, коли цвіла смородина, дещо пошкодили її”, – розповіла генеральний директор польської національної спілки виробників соків Барбара Гроеле.
Вона додала, що причиною зменшення врожаю може бути не тільки приморозки, але і спекотна погода, коли ягоди дозрівали і швидко опадали.
За словами пані Барбари Гроеле, зростання попиту на чорну смородину, сприяла епідемія Covid-19, яка змушує споживачів приділяти набагато більше уваги споживанню здорової їжі, і темні ягоди – одні з них. Саме ці фактори спричинили високі закупівельні ціни цього року на рівні 4 злотих/кг (27,6 грн). В Україні смородину закуповували на заморожування за ціною 33-35 грн/кг.
Також повідомляється, що висока ціна спокушає фермерів закладати нові насадження, проте з цим треба бути обережним. Адже перевиробництво може спричинити обвал цін, як це було кілька років тому.
Инф. agronews.ua
agrinews.com.ua