• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні знову подорожчає м’ясо птиці
    Опубликовано: 2021-09-22 15:06:48

    На ринку м’яса птиці склалася парадоксальна ситуація: за збільшення обсягів виробництва, які вже перевищують внутрішній попит, ціни зростають. Про це повідомляє провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія Копитець, пише agronews.ua.

    На початку вересня середня оптово-відпускна ціна на курячу тушку зросла на 29%, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, до 58,81 грн/кг.

    При цьому, за останніми даними Державної служби статистики, у липні найбільших змін зазнали споживчі ціни на курячу тушку та філе. Споживчі ціни на тушку зросли проти липня 2020 року на 34,59 % і склали 69,34 грн/кг, на філе – на 29,3% – до 109,7 грн/кг.

    Науковці Інституту аграрної економіки пояснюють таке стрімке зростання споживчих цін на м’ясо птиці кількома чинниками.

    Насамперед, з січня по липень 2020 року через карантинні заходи, пов’язані з COVID‑19, які передбачали закриття кордонів, споживчі ціни на курячу тушку впали на 17%, а на філе – на 22,3%, нагадала Наталія Копитець. Тобто з одного боку, експорт був призупинений, а з іншого – внутрішнє споживання обмежене низькою платоспроможністю населення.

    Тому зростання цін у січні-липні 2021 року обумовлене відновленням їх до рівня 2019 року. Адже у липні того року споживчі ціни на м’ясо птиці (курячу тушку) становили відповідно 61,78 грн/кг, а на куряче філе – 109,19 грн/кг, зауважила вчена.

    Крім того, важливим чинником зростання споживчих цін у січні-липні 2021 року стало скорочення на 3,5% поголів’я птиці через зростання собівартості внаслідок подорожчання зернових культур і комбікормів.

    Подальшу цінову ситуацію на м’ясо птиці визначатимуть ціни на вхідні ресурси та платоспроможність населення. За прогнозами Інституту аграрної економіки, до кінця 2021 року можливе подорожчання всіх видів м’яса птиці на 3‑7% підсумувала Наталія Копитець.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.