• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні зросли ціни на пшеницю
    Опубликовано: 2021-09-14 14:02:07

    В Україні ціна на продовольчу пшеницю виросла на 15% порівняно з минулим роком і тепер коливається в межах 8-8,5 тис. гривень за тонну. А на фуражну – у межах 7,3-8 тис. грн за тонну. Про це повідомляє delo.ua, пише agronews.ua.

    За словами експерт “АПК-інформ” Родіон Рибчинський , ціна зростає, бо зростає попит на зовнішніх ринках. А оскільки Україна експортує майже 70% обсягу врожаю, внутрішні ціни повністю залежать від кон’юнктури зовнішнього ринку.

    “Чому ціни ростуть? Причин макроекономічних дуже багато. Якщо ми беремо світовий ринок, то це насамперед через те, що цілий ряд регіонів у цьому році недоотримали пшеницю, тобто це посуха в США дуже серйозна, це посуха на великій частині території Російської Федерації і зростання попиту з боку основних покупців: збільшили обсяги закупівель азійські країни, африканські країни”, – говорить Рибчинський.

    Ще однією причиною зростання цін він називає зовнішній фактор – з одного боку, зростає попит, з іншого – збільшується собівартість продукції. Адже, за даними Держстату, витрати на виробництво сільгосппродукції в Україні за рік збільшилися більш ніж на третину.

    “Очікується рекордний урожай кукурудзи, а це, за різними оцінками, 36-38 млн тонн зерна. Міністерство аграрної політики дає прогноз 37 млн тонн зерна, деякі експерти називають 39 млн тонн. Обсяг пропонування буде досить значний, тому, з одного боку, можуть ціни впасти , з іншого боку, можуть зіграти глобальні чинники, що впливають на ринок”, – пояснив експерт.

    За даними Рибчинського, ціни на кукурудзу нині приблизно в тому самому діапазоні, що і торік. Тепер кукурудзою торгують по 6,6-7,3 тис. грн за тонну, ціна соняшнику – у межах 16-18 тис. грн/т.

    За словами експерта, олійних культур Україна експортує 90%. У вересні минулого року середня ціна соняшнику була приблизно 11,7 тис. грн/т, а тепер – 16,9 тис. грн /т. Також активно продається соя. Ціна на сою – 16,5 тис. грн, ГМО-соя коштує на рівні 15,5 тис. грн/т. У минулому році було 11-11,1 тис. грн/т.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.