• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ціни на соняшникову олію б’ють усі рекорди
    Опубликовано: 2021-08-12 15:02:13

    Україна – найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії. Проте українці змушені купувати олію в рази дорожче, ніж європейці. Про це повідомляє УНН, пише agronews.ua.

    Наприклад, у Польщі пляшку олії об’ємом 1 літр можна придбати за 5,5 злотих (38 грн) – 9 злотих (62 грн). Так, за 6,98 злотих (48 грн) у Польщі можна купити 1 літр олії “Wielkopolski”, а за 5,99 злотих (41 грн) можна купити 1 літр олії “Pewni Dobrego”.

    Значно дорожче коштує соняшникова олія в Україні і випускається при цьому об’ємом менше, ніж в Польщі. Так, пляшка олії “Щедрий дар” (750 мл) вартує в середньому 61,5 грн. За пляшку олії “Стожар” ємністю 870 мл доведеться віддати 63,8 грн. А олія “Чумак” ємністю 900 мл коштує біля 77,8 грн.

    Парадоксально, але саме ці українські бренди олії випускає найбільший в Україні виробник і експортер, компанія “Кернел” Андрія Веревського.

    Експерти закликають державу втрутитися в ситуацію, інакше прогнозують цінові рекорди – більше 100 грн за пляшку – вже восени.

    У відповідь на запит УНН в Антимонопольному комітеті України повідомили, що наразі не можуть точно повідомити причини зростання цін на олію, оскільки відповідне дослідження ще триває.

    Тим часом у “Кернел” не приховують, що заробляють статки на продажах олії з двух причин: відсутність конкуренції і високі ціни.

    “Не дивлячись на значну волатильність, світові ціни на соняшникову олію в 2020 ФР були вищими, ніж рік тому, що позитивно вплинуло на прибуток українських фермерів і переробників. А враховуючи рекордний урожай насіння соняшнику в Україні в 16,5 млн тонн у поєднанні з незначним зростанням потужностей з переробки, конкуренція між переробниками олійних насіння знизилася, що дозволило “Кернел” забезпечити високу рентабельність з EBITDA у розмірі 100 доларів на тонну проданої соняшникової олії”, – зазначав засновник “Кернел” Андрій Веревський.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.