• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рада підтримала законопроект, що не гальмує подальший розвиток органіки
    Опубликовано: 2021-07-15 18:03:19

    Верховна Рада підтримала законопроєкт народного депутата Дмитра Соломчука щодо внесення змін до перехідних положень ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (№5440 від 29.04.2021). Законопрект підтримали 315 народних депутатів., пише agronews.ua.

    ✅Основною метою внесення змін є недопущення зупинки торгівлі органічною продукцією на території України, а також усунення перешкод для отримання українськими виробниками державної підтримки у сумі 50 млн грн у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції.

    Враховуючи, що з ряду обставин, на дату введення в дію Закону у 2019 році відповідні підзаконні не були прийняті та були відсутні органи сертифікаціі, які можуть сертифікувати виробництво і обіг органічної продукції постала необхідність регулювання процедури реєстрація.

    Зміни до діючого Закону дозволять, тимчасово, до 1 липня 2024 року, суб’єктам господарювання реалізовувати с/г продукцію як органічну у разі наявності сертифікувату.

    Народний дерутат та автор законопроекту №5440 Дмитро Соломчук переконаний, що саме за органічним виробництвом – майбутнє! Адже відповідно до Національної економічної стратегії на період до 2030 року, площі земель з органічним статусом мають збільшитися до не менш як 3-ох відсотків загальної площі сільськогосподарських угідь. І це призведе до того, що до 2030 року понад 30% полиць магазинів мають бути заповненими натуральними продуктами.

    «Мене надихають підприємці-аграрії, які не йдуть простим шляхом, а обирають затратніший, складніший, ризикованіший – але правильний, шлях до органічного виробництва та продукції. Сподіваюсь, що незабаром законодавча ініціатива підтримана за основу та вцілому Комітетом буде розглянута у сесійні залі та підтримані більшістю» – зазначив Соломчук.

    На думку співатора законопроекту, народного депутат Мар’яна Заблоцького, не може маркуватися будь-який органічний продукт виключно від бажання його власника. Для цього повинен бути певний стандарт і певний контролюючий орган, який би перевіряв, чи дійсно цей продукт є органічним.

    “В Україні затверджений Закон про органіку, який передбачає такі стандарти та який, власне, буде дозволяти визначати та виділяти справжню органічну продукцію. Робити це будуть не державні органи, а спеціально уповноважені приватні установи, що дозволить обмежити корупційну складову”, – пояснює нардеп.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.