• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, як ціна впливає на якість харчових продуктів
    Опубликовано: 2021-06-10 13:10:06

    Хвиля проблем із продуктами харчування завжди з’являється тоді, коли в країні йде економічна криза. Коли ж економіка стабільно зростає, то й кількість фальсифікатів і проблем із продуктами харчування зменшується: виробник має можливості виробляти краще, а населення — купувати дорожчі продукти. Про це повідомляє GreenPost, пише agronews.ua.

    Як же зорієнтуватися у пропозиціях на ринку, щоб обрати якісні продукти? Прив’язка до ціни є, але вона не абсолютна, говорить керівник Центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий.

    «Якщо продукт дорожчий, це зовсім не означає, що він кращий. У багатьох категоріях продуктів маркетологи спеціально створюють ніші (преміум-сегмент, VIP-сегмент тощо), які насправді сегментами не є — просто вони вирішили так виділити та визначити за ціною для своєї цільової аудиторії. А ось занадто низька ціна на продукти безумовно має насторожити — бодай тому, що для того, аби виготовити той чи той продукт, потрібно витратити якусь кількість ресурсів, а потім продати й отримати прибуток. А все, що стосується безпеки, обертається навколо грошей.

    Тому занадто дешевий продукт має бути підозрілим. Казки ж про конфіскат або те, що це виробник привіз… Самі господарі просто не мають можливості щодня їздити торгувати на базарі. Ви маєте справу з перепродавцями, а отже, рівень довіри знижується», — говорить Валентин Безрукий.

    Експерт нагадує, що поняття «якість» і «безпека» не тотожні.

    «У нас дуже часто — особливо чиновники — люблять говорити про якість продуктів, забуваючи, що держава (тобто вони самі) відповідає лише за показники безпеки. Це означає, що продукт може бути абсолютно несмачним, але він буде безпечним і дозволеним до реалізації», — говорить він.

    Експерт радить звертати увагу на склад продукту: що довший список зі складом, то гірша якість продукції. Хоча це не означає, що він небезпечний.

    Безпека з погляду нормативів — це те, за чим слідкує держава, нагадує Валентин Безрукий. Це:

    ✅мікробіологія (це те, через що виникає найбільша кількість проблем у людському організмі тут і зараз, тобто те, через що людина може отруїтись і навіть померти);

    ✅наявність важких металів (ними отруїтися важко, бо зазвичай їх у продуктах багато не буває, але, на жаль, вони мають звичку накопичуватися і дуже важко виводяться з організму, що може привести до загального отруєння організму з часом);

    ✅наявність радіонуклідів;

    ✅наявність пестицидів (українські аграрії для одержання врожаю використовують багато як хімічних добрив, так і пестицидів).

    Експерт говорить: самостійно споживач не визначить нічого, крім запаху та зовнішнього вигляду.

    «Насамперед це запах. На нього може вплинути дуже багато процесів, тому будь-який підозрілий, невластивий цьому продукту запах свідчить про те, що цей продукт варто проігнорувати. Те саме зі смаком», — наголошує Валентин Безрукий.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.