• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Які ціни на продукти очікувати до кінця року
    Опубликовано: 2021-05-18 13:01:05

    Нацбанк прогнозує до кінця року інфляцію до 5%. Експерти вважають, що вона буде вищою. Дорожчають продукти, пальне, комунальні послуги. Про це повідомляє Сьогодні, пише agronews.ua.

    Українців цьому року чекає набагато більше зростання цін, ніж торік, упевнені економісти. Позаду лише третина року, а все подорожчало майже на 5% порівняно з груднем. А порівняно з січнем-квітнем 2020 року інфляція склала 7,6%.

    Як зростають ціни
    Цього року зростання цін значно випереджає торішнє. Нагадаємо, за весь 2020 рік інфляція склала всього 2,7% рік до року, причому вона різко прискорилася у вересні-листопаді. Цього року тільки за перші чотири місяці маємо зростання майже втричі більше. Дорожчає все: від продуктів до енергоносіїв, освіти і медичних послуг. А ось подешевшали тільки одяг і взуття. Для порівняння: в січні-квітні 2020 року порівняно з 2019 роком інфляція була 2,5%. Потім був зворотний процес – дефляція, за літо майже на 1%, перш за все за рахунок сезонного здешевлення овочів і зниження цін на природний газ і нафтопродукти. У січні-квітні 2020-го, крім борщнабору, так само, як і цього року, дешевшали одяг і взуття, розваги та відпочинок (нагадаємо, рік тому в розпалі була епідемія коронавірусу, не до розваг). Через зниження цін на газ і пальне тоді впали тарифи на гарячу воду і проїзд у транспорті. Цього року такого немає, навпаки, все тільки дорожчає.

    Як подорожчали продукти
    Найстрімкіше за чотири місяці зросли ціни на продукти щоденного попиту – це курячі яйця, соняшникова олія, хліб, цукор.

    Але дорожчають й інші продукти: м’ясо – на 4,4% (+5 грн за кіло свинини), риба на 5,9% (+4,8 грн за кіло мороженої морської риби економ-сегменту), молоко – на 4,3% (+1,1 грн/л), сир – на 5,6% (+6,2 грн/кг), вершкове масло – на 5,2% (+2,3 грн за пачку 200 г, 72% жиру). Тільки за ці п’ять позицій доведеться викласти більше майже на 20 гривень, ніж рік тому.

    Зате дешевший борщнабір: тепер городина для національної страви (по 1 кг кожної) коштує менше на 9,7% (-3,05 грн), ніж рік тому.

    Експерти: Їжа в світі дорожчає
    Економісти пояснюють зростання цін на продовольство в Україні загальносвітовою тенденцією: за даними ФАО – продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, ціни на продукти в світі підвищуються десятий місяць поспіль.

    “Подорожчанню продовольства сприяють два фактори: країни Латинської Америки скоротили пропозицію агросировини на світовому ринку, в Китай, навпаки, нарощує попит. До кінця року ціни на продукцію АПК зростуть ще на 14%”, – каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

    Україна є великим експортером продовольства на світовому ринку, то очевидно, що ціни всередині країни прагнутимуть до світових.

    “Найбільш подорожчали позиції: соняшникова олія, цукор, яйця, хліб, – аналізує член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. – На олію значно зросли світові ціни через підвищення попиту з боку КНР і інших країн Південно-Східної Азії. А Україна – найбільший в світі експортер оліі. Очевидно, що наші виробники не продаватимуть олію всередині країни дешевше, ніж за кордон. Цукру в країні наварено менше, зерна теж зібрано менше. Ціни на нього підвищилися в тому числі і через зростання собівартості, адже піднялися мінімальні зарплати. Підвищення вартості зерна відбилося на ціні хліба, курячих яєць, у вартості яких 60% – це витрати на корм”.

    Прогнози на другий квартал і до кінця року
    Днями Нацбанк оприлюднив розрахунки своїх аналітиків про очікуваної інфляції в 2021 році. За прогнозом НБУ, інфляція почне сповільнюватися восени 2021 року і повернеться в діапазон 5% ± 1 п.п. в I півріччі 2022 року. Цьому сприятимуть вичерпання ефекту низької бази порівняння, надходження на ринки нового врожаю, а також рішення НБУ про підвищення облікової ставки. Цього року в Нацбанку чекають річну інфляцію на рівні 7%. Щоб досягти такого показника, в травні-серпні, ціни, як мінімум, не повинні підвищуватися, а в вересні-грудні інфляція не може бути вище 2,5%.

    Експерти вважають прогнози Нацбанку оптимістичними – за їхніми розрахунками, інфляція цього року повинна бути вищою.

    Олександр Охріменко каже, що в другому кварталі зростання цін сповільниться, але все одно виявиться помітним.

    “У квітні вже маємо інфляцію 0,7%, в травні буде не менше за рахунок підвищення тарифів на газ, подорожчання пального, автоперевезень, – аналізує Олександр Охріменко. – Через пізню весну залишаться дорогими овочі нового врожаю і ягоди, це означає, що в червні дефляції теж не буде. Вона можлива, як зазвичай, в липні і серпні, але в цифрах поки складно прогнозувати. З осені знову буде прискорення інфляції, за підсумками року очікую 9,5-9,8%”, – підсумував Охріменко.

    Олег Пендзин також оцінює річну інфляцію не вище 9,5%.

    “Інфляція може бути і нижчою, якщо зберемо гарний урожай зернових, – каже Олег Пендзин. – У другому кварталі очікуємо інфляцію до 2,5%, це вдвічі нижче, ніж у першому. Літо буде мінімально інфляційним, а ось у четвертому кварталі зростання цін виявиться таким самим, як у першому кварталі. Тому 7% за рік – занадто оптимістичний прогноз”.

    Обидва експерти кажуть, що точно не буде подорожчання ні яєць, ні цукру, ні олії, навпаки, ціни на них можуть піти вниз, адже попит знизився. Яйця вже подешевшали. А ось м’ясо, молочна група продуктів, хліб будуть поступово, на 0,5-1% на місяць, дорожчати.

    Ще одна хороша новина: гречана крупа більше дорожчати не буде і дефіциту її не очікується, пообіцяли в Кабміні. Детальніше дивіться в сюжеті.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.