• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Законопроект 5333 полегшить діяльність сільгоспвиробників
    Опубликовано: 2021-04-24 10:08:14

    В Раді зареєстровано законопроект № 5333 щодо оподаткування сільськогосподарських товаровиробників у разі загибелі врожаю та уточнення норм оподаткування сімейних фермерських господарств. Депутат Верховної Ради України, Голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Андрій Богданець пояснює сутність змін, що пропонуються даним проектом закону, пише agronews.ua.

    Як зазначає Богданець, основною метою даного законопроекту є полегшення діяльності сільськогосподарських виробників та надання можливості багатьом з них вийти з тіні, що також буде мати позитивний вплив на економіку держави.

    Даним законопроектом пропонується наступне:

    ✅ визначити, що  на вартість знищеного у зв’язку із форс-мажорними обставинами врожаю або тварин, не нараховуватимуть податок на додану вартість ;

    ✅ зменшити мінімальний розмір площі сільськогосподарських угідь та або/ земель водного фонду з 2 гектарів до 1,05 гектарів для фізичних осіб – фермерів, що є обов’язковою  умовою для отримання статусу платника єдиного податку четвертої групи;

    ✅ дозволити тимчасово, до 1 січня  2022 року, платникам податку на додану вартість подавати до контролюючого органу повідомлення про наявність обставин (знищення врожаю) у довільній формі разом з податковою декларацією за відповідний звітний (податковий) період, в якому виникли такі обставини.

    Окрім того, законопроектом пропонується прибрати ПДВ з ліквідованих сільськогосподарських рослин або тварин у зв’язку з їх втратою, загибеллю або вимушеним забоєм.

    “В даному законопроекті ми передбачили, що тимчасово, до 1 січня 2022 року, платник податку на додану вартість подає до контролюючого органу повідомлення  про  наявність обставин загибелі сільськогосподарських тварин або рослин та насаджень у довільній формі разом із податковою звітністю з податку на додану вартість за відповідний звітний (податковий) період, в якому виникли такі обставини”, – пояснює Богданець.

    Народний депутат не виключає, що на практиці будуть виникати проблемні питання, що стосуватимуться того, якими документами підтвердити знищення сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин у зв’язку із форс-мажорними обставинами та як і коли подавати документи до контролюючого органу. Але Кабінет Міністрів України повинен унормувати цей порядок.

    Подача даного законопроекту також була зумовлена значними втратами врожаю сільськогосподарських культур від негоди, посухи, злив, повеней. Так, у 2020 році втрати зафіксовано на загальній площі 357,8 тис. га.

    “Наша мета – підтримати сільгоспвиробників. Проте, ми не можемо гарантувати доброчесність всіх учасників ринку, це неможливо. Якщо будуть виникати спекуляції із обсягами ліквідованої продукції – з ними необхідно боротися”, – акцентує увагу Андрій Богданець.

    Згідно чинного законодавства однією з обов’язкових умов для отримання статусу платника єдиного податку четвертої групи, а це – сільськогосподарські товаровиробники, є провадження діяльності в межах фермерського господарства, площа земель якого становить не менше 2 га, але не більше 20 га. Законопроектом пропонується зменшити цю норму з 2 до 1,05 га, що сприятиме виходу з тіні малих фермерів. А також надасть їм можливість приймати участь у програмах уряду допомоги та підтримки.

    “Я маю надію, що поступово ми зробимо кроки до того, що знаходитись в тіні буде просто не вигідно, і культура ведення бізнесу в нашій країні зміниться”, – резюмує Богданець.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.