• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експерт пояснив, чому американський сценарій розвитку малого фермера найбільше підходить Україні
    Опубликовано: 2021-02-23 12:04:52

    Європейський сценарій передбачає дотування фермера, але в Україні дуже великий відсоток задіяних у цій сфері, так що це фінансово неможливо. Американський сценарій розвитку передбачає підвищення ефективності виробництва, і він найбільш прийнятний для українського фермера і держави. Чому це саме так, у коментарі УНН детальніше розповів заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов.

    "Перша модель - це розвиток за рахунок дотацій, коли метою є не вирішення економічних проблем, а вирішення проблем соціальних. Найбільш яскравим прикладом такого розвитку є Європейський союз, де дійсно досить багато малих фермерів, але ця система існує за рахунок масованих державних дотацій. У принципі, такий рівень державних дотацій в Україні фізично неможливий, тому що у нас аграрний сектор важить багато, і відповідно ми просто не можемо дозволити собі таких дотацій", - пояснює він.

    Тому оптимальним сценарієм розвитку сільського господарства є американська модель, у якій держава вкладається в розвиток фермера, надаючи йому доступ до технологій і всього необхідного, що може підвищити його продуктивність.

    "Другий підхід, це коли сільське господарство розвивається за рахунок підвищення ефективності виробництва. Найбільш яскравий приклад - це Сполучені Штати Америки. І тоді ми приходимо до того, за рахунок чого можна конкурувати: за рахунок появи нових технологій, за рахунок ефекту економії масштабів. Це роботизація, це широкозахватна техніка, це управління комбайнами через супутники і так далі. Тобто це все капіталомісткі технології, які знижують частку ручної праці в сільському господарстві", - пояснив Соколов.

    Саме цей сценарій, за його словами, дає захист маленькому фермеру і шанс "вирости" в середнього, а там - об'єднатися в кооперативи і надавати якісну продукцію на експорт.

    "Наше завдання підтримкою маленького фермера перетворити його в середнього, який вже зможе конкурувати і об'єднуватися в кооперативи. Тому що якщо вони залишаться малими, то їх міжнародна конкуренція підіб'є. І ми не зможемо їм допомогти, тому що у нас в найближчі десятиліття не буде грошей для того, щоб надавати їм державну підтримку на рівні, порівнянному з ЄС", - підкреслив він.

    Відзначимо, що думку експерта розділяє і член аграрного комітету Верховної Ради, нардеп Вадим Івченко. Раніше він розповів УНН, що для розвитку меленького фермера держава повинна надавати йому широкий доступ до існуючих у світі інновацій, що підвищують якість продукції і можливості сільгосптоваровиробника.

    "Важливо невеликим сільгоспвиробникам надавати можливість за невеликі гроші або навіть безкоштовно отримувати інновації, які вже є в світі: холодильне обладнання, міні-експрес-лабораторії, доїльні апарати, щоб вони спокійно в своїх домогосподарствах могли займатися і тваринництвом також. Для цього потрібна ще й безкоштовна реєстрація тварин як підтримка від держави, можливість купувати комбікорм за нормальною ціною, доступ до швидкої ветеринарії. Це все може вводити держава за допомогою розумної аграрної політики. Але, на жаль, лобісти роблять своє, а невігласи в політиці їм підіграють", - підсумував Івченко.

    Петро Івасюк

    Источник: УНН

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.