• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Коли Україна оприлюднить санкційний список російських товарів,- УАВК
    Опубликовано: 2021-02-21 10:09:48

    Російська Федерація оприлюднила список аграрних компаній України, проти яких подовжила дію економічних санкцій. Україна повинна була оголосити список російських товарів, які заборонено для ввезення в Україні з 1 січня 2021 року. Мало б виглядати красиво – початок року і розставлені крапки над «і». Проте не склалося. Про це повідомляє виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Оксана Руженкова на своїй сторінці у Фейсбук, пише agronews.ua.

    УАВК подала відповідну заявку ще 27 жовтня 2020 року на розгляд санкційного комітету Міністерства розитку економіки, торгівлі та сільського господарства, а 20 січня стало, що розгляд прохань, які надходили від багатьох громадських організацій, ще не розпочато.

    «Нам дуже приємно, що громадським організаціям не байдуже. І через кілька тижнів ми приступимо до цієї роботи. Але будемо ретельно перевіряти, які документи надано Асоціаціями»,- сказав у ході засідання робочої групи з розвитку промислового картоплярства заступник міністра економіки Олександр Романішин.

    Представники Української асоціації виробників картоплі висловлюють обурення подібним зволіканням МЕРТУ та заявами.

    «Хочемо нагадати, що санкційний комітет не судова інстанція, не податкова і не апеляційний суд, а частина уряду, що повинна оперативно працювати, а не перевіряти «домашню роботу» громадських організацій. Чиновники повинні докладати зусилля для захисту власної держави, а не чекати біля моря погоди», – коментує виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі.

    Таке зволікання МЕРТУ не дозволяє вітчизняним виробникам наростити вал промислового виробництва картоплі, позбавитись імпортозалежності від РФ та Білорусі.

    Січень-лютий – період, коли Україна активно імпортує насіння картоплі. Ще один рік на українських полях ростиме російський продукт, а держбюджет ворожої країни поповниться суттєвими надходженнями з України, яка все ще не може зустрітися зі своєю політичною волею.

    Нагадаємо, УАВК просила розширити санкційний список за рахунок таких товарних позицій:
    ✅ картопля свіжа або охолоджена (код згідноУКТЗЕД 0701);

    ✅ борошно, крупи, порошок, пластівці, гранули з картоплі (код згідно УКТЗЕД 1105);

    ✅ продукція борошно мельно-круп’яної промисловості; солод; крохмалі; інулін; пшенична клейковина (код згідно УКТЗЕД 1108 13 00 00);

    ✅ картопля піддана тепловій обробці або інша, у вигляді борошна, круп або пластівців або інша (код УКТЗЕД 2004 10 із усіма підпунктами);

    ✅ картопля, у вигляді борошна, круп або пластівців або інша, нарізана тонкими шматочками, обсмажена або підсушена, солона чи не солона або ароматизована чи не ароматизована, у герметично закритих упаковках, придатна до споживання або інша (код УКТЗЕД 2005 20).

    «Лише система комплексних заходів, яка складається з захисту внутрішнього ринку, надання фінансової підтримки виробникам, активної гармонізації європейського та українського законодавства в галузі картоплярства, дозволить вітчизняним виробникам наростити вал промислового виробництва картоплі, позбавитись імпортозалежності від РФ та Білорусі та поновити експорт бодай кудись», – резюмує Руженкова.

    Нагадаємо, промислове картоплярство може поповнити держбюджет на 3,8 млрд грн. за рахунок надходжень податків і зборів від зарплати, легалізації, детінізації  роботи сільгоспвиробників (+614%), а також завдяки збільшенню надходжень ПДВ від залучення інвестицій та сплати податків у розмірі (+638%).

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.