• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрії закликають Раду прийняти закон про розвиток зрошення
    Опубликовано: 2021-01-19 16:06:51

    Вирішення проблеми зрошення в Україні лежить у законодавчій площині врегулювання питання користування іригаційними каналами. Про це заявив керівник Придніпровського Кластеру компанії «Кернел» Михайло Петров. Про це повідомляє AgroPolit, пише agronews.ua.

    За його словами, небачена досі посуха – ключовий «подарунок» природи аграріям Центральної України за 2020 рік. Тому парламент повинен невідкладно прийняти в цілому закон про організацію водокористувачів та розвиток гідротехнічної інфраструктури, аби застрахувати аграріїв від повторення негативних наслідків від посухи як це було в 2020 році.

    Експерт запропонував шлях вирішення цієї проблеми, який лежить у законодавчій площині врегулювання питання користування іригаційними каналами.

    «Зараз Україна має велику інфраструктурну спадщину у вигляді іригаційних каналів, водосховищ, насосних станцій і одну з найбільших водних артерій Європи – річку Дніпро. Для агровиробників існує великий потенціал використовувати її води для сільгоспвиробництва в посушливих регіонах. А з кожним роком все більша частина площ країни відноситься до таких. Як показує практика, держава не найефективніший власник», – каже Петров.

    На його думку, є три варіанти поводження з цими каналами:

    1. Приватизація
    2. Концесія
    3. Спільне управління користувачами (за типом ОСББ).

    «Потрібна рішучість депутатів, не затягувати полеміку в комітетах і ухвалити закон про організацію водокористувачів та розвиток гідротехнічної інфраструктури з початку нового сезону зрошення», – озвучує першу частину своєї пропозиції Михайло Петров.

    Друга – розвиток зрошення. Експерт каже, що наразі «це дороге задоволення» для аграріїв.

    «У середньому ціна “апгрейду” гектара коливається від 2 до 2,5 тис. доларів. З нових систем в Україні переважають американські. Політика держави з відшкодування частини відсотків за кредитами при угодах з українськими виробниками якнайкраще підтримала б національне машинобудування і збільшила б площі під зрошенням в перспективі», – пропонує він другу складову для страховки від посухи для АПК.

    Инф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.