• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Попередній документальний контроль на кордоні
    Опубликовано: 2005-09-26 15:41:00
    З 15 жовтня попередній документальний контроль товарів (санітарно-епідеміологічний, ветеринарний, фітосанітарний, екологічний, радіологічний контроль та контроль за переміщенням культурних цінностей) буде здійснюватися в пунтках пропуску на державному кордоні органами охорони державного кордону й митними органами шляхом аналізу інформації про підконтрольний товар, яка міститься в товаросупровідних (товаротранспортних) та інших документах, поданих при переміщенні.
    З метою створення сприятливих умов і спрощення процедури контролю товарів під час переміщення через державний кордон України Кабінет Міністрів України 13 квітня 2005 року прийняв Постанову, якою було підтримано необхідність здійснення санітарно-епідеміологічного, ветеринарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей у формі попереднього документального контролю товарів, що ввозяться на митну територію України безпосередньо у пунктах пропуску через державний кордон України.
    Постановою визначено, що у пунктах пропуску через державний кордон України попередній контроль здійснюється:
    органами охорони державного кордону - товарів, що підлягають екологічному та радіологічному контролю;
    митними органами - товарів, що підлягають санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей.
    31 серпня 2005 року Державна митна служба України, Адміністрація Державної прикордонної служби України, Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство аграрної політики України, Міністерство охорони навколишнього природного середовища України та Міністерство культури і туризму України підписали спільний наказ, яким затверджено Інструкцію з організації здійснення попереднього документального контролю товарів, що ввозяться на митну територію України. 16 вересня 2005 року наказ офіційно зареєстровано в Міністерстві юстиції України.
    Наказ розроблено на виконання положень Міжнародної конвенції про узгодження умов проведення контролю вантажів на кордонах та з метою практичної реалізації Порядку здійснення попереднього документального контролю товарів у пунктах пропуску через державний кордон України.
    Наказом передбачено до 15 жовтня поточного року внести зміни до існуючих технологічних схем пропуску через державний кордон автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються цими транспортними засобами.
    Інструкцією визначається порядок здійснення в пунктах пропуску через державний кордон України санітарно-епідеміологічного, ветеринарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного контролю й контролю за переміщенням культурних цінностей у формі попереднього документального контролю товарів, що ввозяться на митну територію України та згідно із законодавством підлягають цим видам контролю.
    Інструкція зобов‘язує органи державного контролю визначати і передавати Держмитслужбі України та Адміністрації Держприкордонслужби України: переліки товарів, щодо яких існує обмеження чи заборона на ввезення на територію України; переліки документів, їх форм і реквізитів і відомості, потрібні для проведення відповідних видів контролю; переліки товарів, які згідно із міжнародними договорами України та нормативно-правовими актами, виданими на їх виконання, підлягають обов'язковому контролю безпосередньо в пункті пропуску через державний кордон України.
    Попередній контроль буде здійснюватися органами охорони державного кордону й митними органами шляхом аналізу інформації про підконтрольний товар, яка міститься в товаросупровідних (товаротранспортних) та інших документах, поданих при переміщенні.
    Для прискорення попереднього контролю використовуватиметься Єдина автоматизована інформаційна система Держмитслужби України (ЄАІС).
    Так, після в'їзду у пункт пропуску перевізник чи вповноважена ним особа заявляє про готовність до контролю й подає посадовим особам органу охорони державного кордону й митного органу потрібні документи на товар. Посадові особи визначають необхідність проведення попереднього контролю, який має здійснюватися спільною групою, до складу якої входять посадові особи органу охорони державного кордону й митного органу, під час проведення прикордонного та митного контролю й передбачає вивчення та аналіз інформації про підконтрольний товар. За результатами аналізу посадові особи органу охорони державного кордону й митного органу приймають згідно з компетенцією відповідного органу рішення про вид огляду, про потребу залучення до проведення контролю посадових осіб інших органів державного контролю.
    Під час проведення попереднього контролю перевіряється також наявність потрібних документів і звіряється з використанням ЄАІС відповідність наданих сертифікатів, висновків, підписів уповноважених осіб наявним зразкам.
    У разі отримання позитивного результату проведення попереднього контролю митним органом надається дозвіл на переміщення товарів через митний кордон України.
    У разі негативного результату контролю посадова особа відповідного органу державного контролю обов'язково письмово повідомляє старшого зміни прикордонного наряду та старшого зміни митного органу про неможливість пропуску товарів.
    Результати попереднього контролю заносяться до товаросупровідних (товаротранспортних) та інших документів, а в ЄАІС проставляються відмітки згідно з діючою системою контролю за доставкою товарів.
    У разі транзитного переміщення товарів, крім небезпечних і шкідливих відходів, попередній контроль проводиться на підставі дозвільних документів, виданих уповноваженими органами іноземних держав. За умови зміни митного режиму митне оформлення може бути здійснене після проведення відповідних видів контролю в повному обсязі.
    Після доставки в митний орган призначення імпортних товарів, що пройшли в пункті пропуску через державний кордон попередній контроль, їх митний контроль і митне оформлення можуть бути завершені тільки після проведення всіх належних видів державного контролю.
    У разі надання одним з органів державного контролю висновку про непридатність товару до споживання за призначенням або про заборону для використання цей товар підлягає поверненню до країни-експортера. А якщо встановлено факт увезення на митну територію України культурних цінностей, розшук яких оголошено, то такі культурні цінності підлягають вилученню.
    Прес-служба Державної митної служби України
    04119, м.Київ-119, вул. Дегтярівська, 11-Г
    Телефон/факс: +38 (044) 247-28-47, 247-26-86
    Телефон довіри ДМСУ 8-800-50-13-13-0
    e-mail: presscustoms
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.